Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nekorunovaný král breakcoru Venetian Snares se představí v Arše na festivalu Stimul

8. 5. 2010 - PRAHA [Econnect]

Nejagresivnější odrůdu současného tanečního undergroundu přijede do Divadla Archa představit muž nejpovolanější – kanadský titán breakcoreové scény Venetian Snares. Na Festivalu Stimul 15. května názorně předvede, jak se pod jeho rukama mění původně funkové beaty ve zbraň hromadného ničení. Jeho hudba dává odpověď na to, co by se stalo, kdyby sofistikovanou elektronickou hudbu vzali do ruky deathmetaloví extremisté. Oproti tomu rakouští minimalisté Radian v roli předskokanů představí abstraktní elektronickou hudbu.

Aaron Funk alias Venetian Snares působí na scéně od začátku devadesátých let, kdy vydal svoje první nahrávky – tehdy jen na kazetách a na vlastním labelu. Názvy prvních oficiálních desek jako Eat Shit And Die nebo Fuck Canada//Fuck America dobře ilustrují jeho nekompromisně agresivní styl, který vznikl perverzní mutací ragga jungle. Ačkoliv je rytmický bombometčík Venetian Snares spojený především s breakcoreovou scénou, umanutě překračuje hranice svého žánrového ghetta. Skvělým příkladem je originální album Rossz csillag alatt született z roku 2005, na kterém úspěšně prolnul breakcoreové smyčky a samply nadčasové vážné hudby; uprostřed beatové pumelenice se tak ocitly mj. skladby Bély Bartóka nebo Igora Stravinského. I jeho další desky jako Doll Doll Doll nebo The Chocolate Wheel Chair vysekaly možné a dříve nemyslitelné cesty, kterými se breakcore vydal do nového tisíciletí.

Venetian Snares vydává na spoustě malých labelů, jeho jméno je nicméně spojené především se značkou Planet Mu, kde vyšlo i jeho zatím poslední album Filth. Velmistr kinetických beatů, milovník extrémní hlasitosti a koček přijíždí do Prahy vůbec poprvé. Návštěvníci festivalu Stimul tak dostanou jedinečnou šanci zakusit, jak ostře chutná současná klubová avantgarda!

Vídenské trio Radian bývá právem považováno za novátory na poli abstraktní elektroakustické hudby – a to především kvůli jejich sofistikovanému balancování mezi experimentálními postupy a atraktivními rytmickými pasážemi, jakýmisi zamlženými ozvuky takzvané inteligentní taneční hudby neboli IDM. Bubeník Martin Brandlmayr, který zároveň hraje na vibrafon a programuje sampler a sekvencer, kytarista Stefan Németh obsluhující syntezátory a baskytarista John Norman se dají označit za jakousi poloakustickou obdobu finských hlukařů Pan Sonic. Podobně jako oni totiž Radian ve své hudbě zachovávají abstraktní vyjádření, ale zároveň nacházejí cestu zpět k bazálnímu, místy téměř primitivnímu rytmu a jako jedni z mála suverénně obhájili jeho existenci v tomto druhu hudby.

Na matematicky přesné perkusní struktury se tu nabalují mikrosamply, minimalistické pasáže střídají promyšlené hlukové vzorce a setkáme se zde i s letmými odkazy na ambient, jazz a samozřejmě experimentální elektroniku. Jejich hudba je chytrá a chytlavá a dá se bez nadsázky označit za pop budoucnosti. Na pražském koncertě Radian představí své nové a zatím vůbec nejlepší album Chimeric vydané u amerického labelu Thrill Jockey, jímž dovádějí k dokonalosti svou svébytnou poetiku.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz