Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Týden pro fair trade v České republice se blíží – letos ve jménu kávy

5. 5. 2010 - PRAHA [Econnect]

Šňůry snídaní v pražských a brněnských kavárnách, veřejné ochutnávky, besedy a večery s pěstiteli kávy, prodej produktů z exotických krajů – tak bude vypadat Týden pro fair trade, kterým se Česká republika již po páté zapojí do celosvětových oslav „spravedlivého obchodu“. Týden pro fair trade – letos na téma káva – odstartuje v sobotu 8. května „férovou“ snídaní v liberecké a brněnské ZOO, v neděli se přidá i ZOO pražská.

Letošní Týden pro fair trade – Ve jménu kávy (8.–15. května) oslavíme spolu s pracovníkem kávového družstva Eimarem Velazquezem Mazariegosem z Mexika a manažerem družstva Johnem Kanjagailem z Tanzánie, kteří přijedou evropské spotřebitele informovat o konkrétních dopadech konceptu fair trade v jejich zemích. „Pěstitelé v mém družstvu mají jistotu, že dostanou za svou kávu spravedlivě zaplaceno, což umožňuje zlepšit životní situaci jim a jejich rodinám. Díky úsporám si mohou stavět lepší domy, platit dětem školné a zdravotní péči,“ říká John Kanjangaile, vedoucí oddělení exportu z tanzanijské kooperativy Kagera. Hosté se zúčastní několika besed Jiný kafe v různých českých městech. V kavárně Starbucks se uskuteční podvečer o fair trade Příběh v šálku kávy, jehož hostem bude John Kanjangaile.

V sobotu 8. 5. při příležitosti světového Dne pro fair trade proběhne v České republice stejně jako v dalších evropských zemích mezinárodní férová snídaně. V tento den se snídaně s fair trade kávou, čajem, čokoládou a dalšími pochutinami koná v pražském obchůdku Fair&Bio, v brněnské a liberecké ZOO a všechny kavárny Starbucks budou nabízet ke každé Fairtrade čokoládě Fairtrade kávu zdarma.

„Řada dalších férových snídaní, jejichž součástí bude koláč upečený z fair trade surovin pro zákazníky zdarma, proběhne po celý následující týden ve dvacítce kaváren v Praze a Brně,“ uvádí Veronika Bačová z Asociace pro fair trade. Do férové snídaně se zapojí v neděli 9. 5. i pražská ZOO. Mimopražští nebo ti, kteří se férových snídaní nemohou zúčastnit, mají jedinečnou šanci si ji připravit v rodinném kruhu, s přáteli, v práci nebo ve škole a připojit se ke statisícům lidí z celé Evropy, kteří podporují fair trade.

Pro provozovatele kaváren připravily Společnost pro Fair Trade a Mamacoffee v Praze a Brně dva společenské večery věnované kávě s názvem Skutečné setkání s kávou. „Na kavárníky čeká ochutnávka fairtradové kávy a diskuse s producenty kávy z Mexika a Tanzánie,“ uvádí Vanda Jarošová ze Společnosti pro Fair Trade. Cílem večerů je informovat o možnostech zapojení kaváren do prodeje fairtradové kávy.

Součástí doprovodného programu Týdne pro fair trade bude etiopský kávový obřad a prodej řemeslných výrobků organizace Jeden svět a Člověk v tísni v kavárnách Mamacoffee Londýnská a Café Technika v Praze. Ekumenická akademie Praha zve příznivce fair trade na výstavu fotografií na téma fair trade s ochutnávkou fairtradových potravin do obchodu Fair&Bio.

Vedle Prahy, Brna a Liberce se do oslav zapojí i Olomouc, Plzeň, Trutnov, Zlín. Celou akci připravuje Asociace pro fair trade spolu se svými členy a partnery. Aktualizovaný program na http://www.fairtrade-asociace.cz/.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz