Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nová studie potvrzuje, že česká energetika nepotřebuje uhlí pod Horním Jiřetínem

23. 4. 2010 - PRAHA [Econnect]

Dostatek energie pro české domácnosti a průmysl lze zajistit i bez rozšiřování uhelných dolů a bourání Horního Jiřetína a Černic. Potvrdily to propočty, které jsou součást aktuálně zveřejněné nové energetické koncepce Chytrá energie.

Program nepočítá s uhlím za takzvanými územními limity těžby ani s novými uhelnými elektrárnami, ani s prodlužováním životnosti stávajících. Pokud se návrh uskuteční, český dovoz zemního plynu a ropy klesne na polovinu. Exhalace oxidu uhličitého by se podařilo srazit o 88 %.

Chytrá energie je konkrétní a propočtený plán, jak zelené inovace a nová odvětví mohou během čtyř desetiletí proměnit českou energetiku, který připravily české ekologické organizace.

Program sestavený do více než stostránkové publikace vznikal několik let ve spolupráci s experty z renomovaného Wuppertalského institutu, který pro něj dělal nezávislé propočty. Významným způsobem se opírá i o výsledky práce Pačesovy komise. Je to vůbec první takto podrobný a konkrétní návrh, jak postupně odstavit všechny uhlené elektrárny a razantně omezit dovoz ropy a plynu ze zahraničí, jenž u nás za 20 let vznikl.

Koncepce tkví hlavně v řešeních, jež zajistí větší výkon české ekonomiky – a vyšší životní standard – s mnohem menším množstvím energie. Spotřeba energie v domech díky zateplování, lepším spotřebičům i jiným opatřením klesne o 58 %.

Propočty rovněž potvrdily, že domácí obnovitelné zdroje mohou výhledově pokrývat 49 % české spotřeby energie a ještě větší díl elektřiny. Bioplynové stanice, větrné elektrárny, solární panely a další obnovitelné zdroje výhledově dovedou pokrýt dvě třetiny dnešní české poptávky po elektřině. Ale Česká republika nyní využívá jen asi šestinu těchto příležitostí.

Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA řekl: „Hlavní výhodou plánu je, že namísto odhadů spočívá v podrobných propočtech. Zelené inovace mohou srazit českou závislost na uhelných dolech i dovoz plynu a ropy. Pokud se tato koncepce uskuteční, domácnosti ušetří tisíce korun ročně na energii a nová odvětví dají práci českým inženýrům i dělníkům.“

Jan Rovenský z Greenpeace řekl: „Po dnešku končí nesmyslná debata o tom, zda si vybereme zbourání Horního Jiřetína a Černic, prohlubování závislosti na ruském plynu, nebo dokonce zimy ve vymrzlých panelácích. Chytrá energie na konkértních číslech dokazuje, že všem výše uvedeným hrozbám se lze pohodleně vyhnout současně. Energetika se však nedá změnit přes noc – životnost elektráren a tepláren i využití možností k zateplování se počítá na desetiletí. Na nyní projednávané konkrétní legislativě, daňových programech nebo podpoře pro zateplování záleží, zda také u nás nastartují zelené inovace, nebo se staneme energetickým skanzenem Evropy.“

Mezi hlavní programy, které Chytrá energie navrhuje, patří zákon podle britského vzoru, který stanoví závazné tempo pro snižování exhalací skleníkových plynů, rozsáhlá ekologická daňová reforma nebo Fond energetické nezávislosti, jenž bude investovat do zateplování domů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

28. 4. 2010

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz