Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekologové upozorňují na problémy v Mochovcích

26. 4. 2010 - PRAHA [Econnect]

Sdružení Jihočeské matky, Calla, Hnutí Duha a Občanská iniciativa pro ochranu životního prostředí dnes zasílají evropskému komisaři pro energetiku Güntherovi Oettingerovi dopis týkající se plánované dostavby dvou bloků ve slovenské jaderné elektrárně Mochovce.

V otevřeném dopise komisaře informují o závažných bezpečnostních nedostatcích této elektrárny a žádají ho o zahájení jednání o tomto sporném projektu na půdě Evropské komise.

Jaderná elektrárna Mochovce, respektive její nedokončené jaderné bloky, které by podle plánu měly být dostavěny v letech 2012 a 2013, však současnému stavu vědy a techniky ani zdaleka neodpovídají. V Evropě bohužel neexistují jednotné právně závazné bezpečnostní standardy pro výstavbu a provozování jaderných elektráren. Všeobecně však platí, že by jaderné elektrárny měly dosahovat technických a bezpečnostních parametrů odpovídajících stávajímu stavu vědy a techniky.

Při dostavbě 3. a 4. bloku JE Mochovce se nepočítá ani s dosažením standardu požadovaného pro reaktory VVER-440/213 (podle klasifikace IAEA) Na to, že 3. a 4. blok JE Mochovce nemůže dosáhnout jejich úrovně, upozorňuje i slovenský státní dozor nad jadernou bezpečností. Tyto reaktory nejsou vybaveny ochrannou obálkou - kontejnmentem, která má za úkol jednak chránit okolí elektrárny před únikem radioaktivních látek a jednak chránit zařízení před účinky zvenčí (např. pád letadla, tlaková vlna apod.).

Sovětský projekt elektráren s reaktory VVER 440/213, vznikal v sedmdesátých letech, kdy se bezpečnostní standard sovětských reaktorů musel přiblížit standardům uznávaným v západních zemích. Elektrárny byly proto vybaveny bezpečnostními systémy, které mají zvládnout havárii vyvolanou prasknutím hlavního cirkulačního potrubí primárního okruhu - požadavek obvyklý i u dnešních jaderných elektráren. Kontejnment však součástí projektu není.

„Není náhoda, že se na vás s tímto dopisem obracíme v den smutného výročí havárie v jaderné elektrárně Černobyl. Jaderná elektrárna Mochovce je sice po technické stránce odlišným zařízením, přesto však s sebou nese riziko možné havárie s únikem radionuklidů. Z důvodu výše zmíněných závažných bezpečnostních nedostatků není toto riziko zanedbatelné. Domníváme se, že v hustě obydlené Evropě by stavba takového zařízení neměla dostat zelenou,“ uvádějí zástupci nevládních organizací.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz