Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Iuridicum Remedium: Klepněte slídily přes prsty!

20. 4. 2010 - PRAHA [Econnect]

Máte pocit, že někdo příliš nakukuje do vašeho soukromí? Klepněte ho přes prsty a ukažte ostatním, kdo je tady největší slídil. Otevírají se nominace na Ceny velkého bratra 2010. Anticeny pro nejvlezlejší firmy, úřady či technologie.

Počínaje 20. dubnem startují nominace na 6. ročník soutěže Big Brother Awards o anticeny pro největší slídily v našem soukromí. Slídily může nominovat kdokoliv, stačí vložit nominaci do formuláře na stránkách www.slidilove.cz. Vítěze vybere z došlých nominací odborná porota složená z odborníků na nové technologie, právníků, obránců lidských práv a novinářů. Adeptů na ocenění je celá řada. Stále se rozvíjející technologie prodlužují prsty slídilů, kteří s chutí zasahují do našeho soukromí - sledují nás kamerami, shromažďují naše data v databázích, apod. I na první pohled neškodné věci, které nám zdánlivě zjednodušují život a zajišťují naši bezpečnost mohou být možným nebezpečím pro naše soukromí.

"Za velmi problematickou v tomto ohledu považujeme např. novelu zákona o léčivech, která má zavést centrální úložiště receptů. Velký problém
pro naše soukromí je i sbírání údajů o naší elektronické komunikaci a jejich zpřístupnění policii," uvádí některé ze současných hrozeb pro naše soukromí Filip Pospíšil z IuRe. Tomu, jak s daty o naší komunikaci nakládají poskytovatelé internetových a telekomunikačních služeb (ISP) v ČR se věnuje v ojedinělá studie IuRe, kterou představilo při příležitosti otevření nominací.

"Podle informací IuRe Policie ČR v roce 2009 oslovila poskytovatele služeb elektronických komunikací s požadavkem na sdělení provozních a lokalizačních údajů celkem ve více než 145 tisících případech," upozorňuje Filip Pospíšil. Slídění jí povoluje zákon o elektronických komunikacích z roku 2005, který předjímal tzv. Data Retention směrnici (2006/24/ES) Evropské unie. V České republice jsou už od roku 2005 preventivně "pro všechny případy" po dobu šesti měsíců uchovávány záznamy o e-mailech, navštívených internetových stránkách, telefonních hovorech i SMS. K záznamům má Policie přístup na základě povolení soudu i bez něj. "Podle všeho Policie ČR této možnosti hojně využívá a jak napovídá množství dotazů, nebude to zřejmě jen pro účely odhalování teroristů," uzavírá Filip Pospíšil.

Soutěž Big Brother Awards se koná ve více než desítce evropských zemích a má za cíl upozornit na rizika, která ohrožují soukromí občanů. V České republice byla soutěž poprvé uspořádána v roce 2005. Z návrhů zaslaných veřejností bude odborná porota letos opět udělovat ceny v sedmi kategoriích -- Dlouhodobé porušování lidského soukromí (pro soukromé firmy nebo státní instituce), Největší firemní slídil (pro komerční firmy), Největší úřední slídil (pro státní instituce), Nebezpečná nová technologie, Právní norma Velkého bratra, Slídil mezi národy a Výrok Velkého bratra a pozitivní cenu za počin na ochranu soukromí.

V minulém ročníku mezi největší narušitele soukromí porota zařadila mj. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR za sbírání informací o žácích a studentech, společnost Nokia za snahu legalizovat slídění v e-mailech svých zaměstnanců, komunitní síť Facebook za nedůsledný přístup k ochraně soukromí svých uživatelů, Ministerstvo zdravotnictví, SÚKL a Národní zdravotní registry, nebo francouzskou právní normu přezdívanou HADOPI (elektronická gilotina). V kategorii výrok roku zvítězil generální ředitel Sazky, který navrhuje, aby hrací automaty byly doplněny čtečkami občanských průkazů. Pozitivní cenu porota udělila občanům Íránu za bojkotování telefonů Nokia Siemens, protože firma prodala íránskému režimu systém pro dohled nad komunikacemi.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz