Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Den Země se ve světě slaví už 40 let, v ČR podvacáté

21. 4. 2010 - PRAHA [Econnect]

Den Země, nejrozsáhlejší kampaň zaměřená na ochranu životního prostředí, se ve světě slaví už čtyřicet let. V posledním dvacetiletí se k této kampani připojují také česká města, obce a regiony. Globálním tématem letošních výročních oslav Dne Země je, jako i v minulých letech, ochrana klimatu, úspory energie a podpora zelené ekonomiky. Také v letošním roce se Den Země bude slavit ve Zdravých městech, obcích a regionech, které přichystaly pro své obyvatele bohatý program zaměřený na ochranu životního prostředí v nejširším slova smyslu.

Kampaň Den Země (Earth Day) poprvé proběhla ve Spojených státech amerických 22. dubna 1970, kdy žádala zýšení energetické účinnosti, hledání obnovitelných zdrojů energie, recyklování materiálů a odpadů nebo omezení používání chemikálií, které ničí ozónovou vrstvu Země. Po celých 40 let od svého vzniku se kampaň, která se mezitím rozšířila do celého světa, zaměřuje na zhoršující se stav životního prostředí na Zemi. Dnes slaví Den Země více jak miliarda lidí ve 175 státech světa, včetně České republiky.

V posledních letech se mezinárodní aktivity zaměřují především na ochranu klimatu a podporu zelené ekonomiky jako nástroje k prosazování šetrnějších a udržitelných technologií. Čtyřicetileté výročí od první kampaně Den Země představuje příležitost, jak připomenout téma ochrany životního prostředí všem, kdo se podílejí na rozhodování o dalším rozvoji obcí, měst, regionů, ale také států a mezinárodním institucí.

I v letošním roce se k mezinárodní kampani Den Země připojuje řada Zdravých měst, obcí a regionů České republiky. Návštěvníci akcí budou mít příležitost získat informace o praktické ochraně přírody v blízkém okolí svého bydliště, zúčastnit se osvětových přednášek, filmových představení nebo poznávacích výletů do okolí. Na řadě míst proběhne jarní úklid a sázení stromů, místní úřady vyhlašují zkrášlovací soutěže pro majitele zahrad. Na veřejných prostranstvích se uskuteční tradiční ekojarmarky s nabídkou místních produktů a výrobků z přírodních materiálů. Pro účastníky oslav Dne Země ve Zdravých městech, obcích a regionech je přichystán bohatý doprovodný program.

Výběr z aktuálních programů Zdravých měst, obcí a regionů naleznete níže. Kompletní přehled programů, fotodokumentace a dalších informací ke kampani Den Země ve Zdravých městech naleznete na www.zdravamesta.cz/dze.

Kampaň Den Země v letošním roce doposud podpořila tato Zdravá města, obce a regiony:
Bolatice, Brno, Dobříš, Hlučín, Hodonín, Chrudim, Jihlava, Jilemnice, Kopřivnice, Letovice, Litoměřice, Moravská Třebová, Mšeno, Orlová, Pelhřimov, Prachatice, Praha–Libuš a Písnice, Přeštice, Příbram, Říčany, Tábor, Telč, Třebíč, Uherský Brod, Ústí nad Labem, Vsetín, Mikroregion Drahanská vrchovina, Kraj Vysočina a Jihomoravský kraj.

VÝBĚR Z AKCÍ KE DNI ZEMĚ 2010
19.-27. 4. Brno: V kině Art probíhá tradiční přehlídka filmů s ekologicko-společenskou tématikou pod názvem „EkoBiograf“. Vstup na všechny projekce je zdarma.
20. 4. Chrudim: Součástí oslav Dne Země byla také exkurze do úpravny pitné vody na Monaku a čistírny odpadních vod v Májově.
21. 4. Jilemnice: Naučná trasa s názvem „Na výletě s Harrachy“ představuje bývalé majitele panství jako dobré hospodáře, kteří si vážili místa, kde žijí.
22. 4. Hodonín: Na pěší zóně Dolní Valy se uskuteční od 10 do 17 hodin Miniekojarmark; Prachatice: V Parku Mládí proběhne výsadba oskeruše; Litoměřice: SKP Klubíčko pořádá výtvarnou dílnu a hry pro nejmenší s názvem „EKO-hrátky se zvířátky“; Třebíč: Pod heslem „Ať se město zelená aneb Starý krám přines k nám“ proběhne na Karlově náměstí sběr vyřazených elektrospotřebičů; Uherský Brod: Na Masarykově náměstí proběhne akce s názvem „Dědina – život, práce, příroda“ s ukázkami starých řemesel; Ústí nad Labem: V rámci akce „Ukliďme svět – Clean up the World“ proběhne úklid znečištěného Pekelského potoka v Krásném Březně.
23. 4. Moravská Třebová: Na nádvoří zámku bude připraven pro děti výchovně-zábavný program „Ze života hmyzu“.
24. 4. Mšeno: Ve spolupráci s MěÚ Mšeno proběhne úklid v mšenských lesích.

· mezinárodní Projekt Zdravé město – v roce 1988 iniciovala Světová zdravotní organizace a k jeho realizaci přizvala nejvýznamnější evropské metropole. Za patnáct let trvání projektu v Evropě vzniklo 1300 Zdravých měst ve 30 zemích (např. Velká Británie, Francie, Itálie, Německo, Maďarsko aj.). Základním cílem této aktivity je podpořit na úrovni měst, obcí a regionů realizaci mezinárodně uznávaných hodnot: zdraví, udržitelný rozvoj a kvalitu života.
· Národní síť Zdravých měst ČR - asociace sdružující města, obce a regiony, které realizují mezinárodní Projekt Zdravé město (PZM) – Zdravá města, obce a regiony systematicky podporují kvalitu veřejné správy, kvalitu strategického plánování a řízení s ohledem na udržitelný rozvoj a podporu zdraví, ptají se svých obyvatel na jejich názory. NSZM má dnes 89 členů, s regionálním vlivem na 1556 měst a obcí, ve kterých žije 2,9 milionu obyvatel (28 % populace ČR). Více informací o NSZM naleznete na internetových stránkách http://www.zdravamesta.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz