Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na pražském magistrátu zasedaly děti

14. 4. 2010 - PRAHA [Econnect]

Dne 14. 4. 2010 zaplnily desítky žáků základních a středních škol z ČR i zahraničí prostory pražského Velkého jednacího sálu Zastupitelstva hl. města Prahy, aby se zúčastnily mezinárodní konference Město pro děti pořádané občanskými sdruženími Oživení a Pražské matky pod záštitou 1. náměstka primátora hlavního města Prahy Rudolfa Blažka. Děti zde představily své školní projekty, jejichž cílem je vytvářet lepší podmínky k tomu, aby mohly do školy chodit pěšky nebo jezdit na kole, omezovat každodenní dojíždění autem, a tím přispívat ke zlepšení života ve městech.

Již od ranních hodin se prostory Velkého jednacího sálu na pražském magistrátu hemžily více než stovkou dětí a studentů, kteří přijeli na mezinárodní konferenci Město pro děti. Po krátkém úvodu organizátorů a slavnostním zahájení prvním náměstkem primátora Rudolfem Blažkem již převzali slovo o řadu let mladší moderátoři – Bára Benoniová (15) ze ZŠ Londýnská a Kryštof Štafl (17) z Gymnázia Písnická, kteří účastníky prováděli konferencí až do podvečerních hodin.

„Naše konference je prvním pokusem o vytvoření veřejného fóra, na kterém mohou děti sdílet své nápady a zkušenosti z projektů, které aktivním způsobem podporují chůzi nebo jízdu na kole do školy,“ vysvětluje Petra Lukešová z o. s. Oživení. „Chtěli jsme dětem dát prostor vyjádřit se k tomu, jak vidí města, ve kterých žijí, co by si přály změnit a jaké aktivity jejich školy v tomto směru podnikají. Snažíme se držet krok se zahraničím, kde je zcela běžné, že děti mají právo vyjádřit se k záležitostem, které se jich bezprostředně týkají. Každý z projektů se nějakým způsobem potýkal s nadměrnou automobilovou dopravou a jejími dopady na bezpečnost či životní prostředí na straně jedné a potřebou dětí volně a samostatně se ve městě pohybovat na straně druhé,“ dodává Lukešová.

Celkem 12 dětských delegací, mezi nimiž nechyběly ani děti z Berlína a Yorku, vystoupilo s prezentacemi projektů propagujících chůzi nebo jízdu na kole jakožto zdravé a k životnímu prostředí šetrné způsoby dopravování a představilo výsledky, kterých bylo v rámci projektů dosaženo.1) Po krátkém úvodním videu o škole vytvořeném žáky vždy následovalo představení projektu dětmi a krátký doslov pedagoga.

David Woodings, učitel z Dringhouses Primary School v Yorku, vysvětluje: „Anglická vláda investuje ročně miliony liber do projektů, které podporují dopravu dětí do škol a ze škol pěšky či na kole. Je to zcela jednoduché. Prospívá to jejich zdraví a učí je to zodpovědnému přístupu k životnímu prostředí. A méně aut v okolí škol znamená pro naše děti také větší bezpečnost.“

„Jsme rádi, že můžeme v Praze představit naše barevné parkoviště na kola, které jsme si vytvořili z ošklivého postranního vchodu do školy,“ říká žák Tuan Kiet z berlínské základní školy Carl-Humann-Grundschule. „Natřeli jsme staré stojany na kola, ze starých rámů jsme vyrobili zvonkohru a pomalovali jsme zeď.“ Paní učitelka Kathrin Hillers k tomu dodává: „Nestálo to ani moc peněz. Dříve do školy jezdil na kole jen jeden kluk, teď se kola do stojanů ani nevejdou a budeme muset přidělat další.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz