Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Karty odkryty: holou Šumavu bez lesů chtějí Zeman a komunisté

7. 4. 2010 - PRAHA [Econnect]

Zemanovci a komunisté chtějí Šumavu obětovat své politické kampani. Poukázalo na to Hnutí DUHA poté, co Miloš Zeman a Vojtěch Filip dnes spustili útok proti šumavskému národnímu parku. Ekologická organizace upozornila, že pokud jmenovaní politikové své návrhy prosadí, zbudou na Šumavě jen holé kopce bez lesů.

Server Novinky.cz dnes zveřejnil dopis adresovaný premiérovi, v němž Zeman s Filipem žádají sesazení ředitele parku. Miloš Zeman již dříve navrhl zrušení národního parku a předání jeho lesů pod ministerstvo obrany. Předseda vlády však nedávno podobné návrhy odmítl a řekl, že se o národním parku musí rozhodovat na základě odborné diskuse.

K objektivnímu hodnocení nabádal také další nejvyšších představitelů státu, předseda poslanecké sněmovny Miloslav Vlček. „Zdá se mi, že situace je … prezentována hůře, než jaká je skutečnost, kterou jsem viděl. Správa parku mi přitom ukázala místa, která jsou postiženější, a ne ta, kde už je nový vyšší podrost stromků,“ řekl Vlček po osobní návštěvě Šumavy.

Ekologická organizace připomněla, že na Šumavě v současné pracuje štáb složený z lesnických odborníků jmenovaný správou parku a kontrolní odborná skupina ministerstva životního prostředí. Není proto důvod vytvářet ještě politický krizový štáb, který by se odborníkům do jejich práce pletl, jak navrhují v rámci politické kampaně Zeman s Filipem.

Hnutí DUHA rovněž upozornilo, že v pozadí Zemanova vystupování proti národnímu parku stojí podnikatel a bývalý plukovník Zdeněk Zbytek, který zde má své komerční zájmy. Česká veřejnost podle průzkumu STEM i dalších šetření chce zachovat šumavské pralesy a většinově nesouhlasí s jejich kácením, připomnělo Hnutí DUHA.

Jaromír Bláhy z Hnutí DUHA řekl: „K Miloši Zemanovi se v jeho tažení proti národnímu parku přidali komunisté. Spustili politickou kampaň odsouzenou k neúspěchu. Lidé vědí, že pokud by se svými snahami uspěli, zůstaly by na Šumavě holé, vykácené kopce. Horské pralesy narušené kácením totiž rozvrátí vítr na obrovských plochách. Šumava potřebuje od politiků klid.“

„V národních parcích je samozřejmostí část lesů ponechat přirozeným proměnám divoké přírody. Po tisíciletí mezi ně patří i občasné umírání části smrků kvůli kůrovci. Dělají to tak v celé Evropě včetně Německa, Rakouska, Švýcarska nebo Polska. Samozřejmě by to mělo platit i pro Šumavu. Péče o národní park se musí řídit doporučeními vědců, ne názory Miloše Zemana."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

12. 4. 2010
14. 4. 2010
pj
24. 4. 2010

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz