Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Spalovna je ekologická hrozba, říká nové občanské sdružení

7. 4. 2010 - [Econnect]

Občané Plzně se staví proti záměru plzeňských zastupitelů vybudovat na místě stávající skládky v Chotíkově spalovnu. Bojí se zhoršení stavu ovzduší v Plzni i okolí, které vznikne pálením desítek tisíc tun odpadu a jeho dopravou přes město. Zakládají proto občanské sdružení s názvem Plzeňané proti spalovně Chotíkov a na čtvrtečním jednání zastupitelstva přečtou jejich členové otevřený dopis.

„Spalovna je pro životní prostředí ve městě velkým rizikem. Sídliště na Lochotíně, kde žijí desetitisíce lidí, i další městské čtvrti budou kvůli převažujícímu větru nenávratně poškozeny toxickým spadem,“ říká jedna ze zakladatelek sdružení Markéta Balcarová.

Sdružení se rozhodlo upozorňovat na problémy spojené se spalovnou, o kterých město mlčí. Je to především nárůst onemocnění jako je rakovina či astma, otrava vzduchu dioxiny a těžkými kovy, zvýšený provoz kamionů městem, nutnost skládkování spáleného odpadu a v neposlední řadě obrovská finanční náročnost projektu. Také se staví proti prezentaci spalovny jako jediného možného řešení. „Podle studií, které si nechalo vypracovat samo město, existují šetrnější způsoby likvidace odpadu. Důležité je podporovat třídění a redukovat jeho množství,“ říká Jiří Berkovec ze sdružení Plzeňané proti spalovně Chotíkov.

Nově vzniklé sdružení je také nespokojené se způsobem, jakým zastupitelé sdělují informace o stavbě spalovny, a požadují transparentnější přístup. „Informace o kapacitě spalovny se neustále mění, dříve se mluvilo o 60 000 tunách odpadu ročně, nyní už o 100 000, což znamená, že odpad z Plzně nebude na provoz spalovny stačit a bude se muset dovážet. Navíc se současné studie zpracovávají na provoz tzv. roštové spalovny, po které zbyde ze 100 000 tun třetina spáleného odpadu. Ten se musí dál skládkovat a část z něho je toxická. Není to tedy ideální řešení, jak tvrdí primátor Pavel Rödl, a naše sdružení chce k této otázce veřejnou diskusi odborníků,“ dodává Jiří Berkovec.

Na čtvrtečním jednání zastupitelstva předá občanské sdružení otevřený dopis. „Chceme, aby zastupitelé věděli, že proti spalovně se nestaví jen politické strany, ale i řadoví občané. Podporujeme aktivity obyvatel Košutky, kteří už podepisují proti spalovně petici, a vyzýváme všechny, kdo chtějí v Plzni zdravě žít, aby se proti záměru ohradili,“ říká členka sdružení Emilie Rousová.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

17. 4. 2010
karda

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz