Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Academia Film Olomouc bude promíta filmy o autismu i squattingu

8. 4. 2010 - [Econnect]

Ve dnech 13. – 18. dubna 2010 proběhne v Olomouci 45. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckého a dokumentárního filmu Academia Film Olomouc (AFO).

Stejně jako každý rok bude i letos AFO provokovat a snažit se hledat nové pohledy na aktuální společenské problémy. Trn v oku obhájcům soukromého majetku, squatting, to bude další klíčové téma, které se AFO prostřednictvím tuzemských i zahraničních dokumentárních snímků pokusí zmapovat. Vyvrcholením bude beseda se zasvěcenými z řad samotných squatterů či politologů, na níž svou účast přislíbili i Michael Kocáb a Matěj Stropnický. Stejným způsobem se budou diváci moci obeznámit také s osudy nejslavnějších průkopníků, vývojem i současnou podobou anarchismu, opět bez předsudků a mediálních klišé.

Jedním ze stěžejních témat 45. ročníku bude fenomén autismu a pohled do světa dětí i dospělých, pro které neznamená jen problém či nemoc, ale také výlučnost v takových odvětvích, jako je matematika či hudba. Bližší pohled na jedince s tzv. „savant syndromem“, kteří jsou například schopni naučit se za týden nový světový jazyk, přesvědčivě ukáže, že lidský mozek ukrývá spoustu neprobádaných dimenzí a že „psychické zdraví“ nemusí být ničím jiným než otázkou úhlu pohledu.

Hlavním hostem festivalu bude letos emeritní profesor britské Imperial College London a jeden z nejvýznamnějších popularizátorů přírodních věd a medicíny na světě, lord Robert Winston. Diváci budou mít mimořádnou možnost setkat se s nejslavnějším evropským gynekologem v den zahájení festivalu ve 20.00, kdy představí své velkolepé projekty realizované pro BBC jako Lidské tělo či Lidská mysl, a zároveň vyvrátí mýtus, že špičkoví vědci jsou suchopárnými patrony. Profesoru Winstonovi bude předána cena za celoživotní přínos popularizaci vědy.

To nejlepší z české a světové produkce přinese soutěž, která zcela suverénně dokazuje, že populárně-vědecký dokument je fascinujícím žánrem propojujícím svět vědy a umění. Vizuálně poutavé, vtipné, a přitom nabité nejnovějšími poznatky, takové jsou soutěžní snímky, které nás zavedou do království elektrospotřebičů, světa inteligentních robotů a jejich vynálezců, duše květin, které umí komunikovat i tančit. či do hájemství zvířecích exkrementů a jejich nejrůznějšího využití v medicíně, stavebnictví a kosmetice.

To, že AFO není uzavřenou akademickou akcí, ale bohatým kulturním prostorem otevřeným každému a všem generacím dokazují také projekce pro děti i pamětníky a pestrý doprovodný program. Každý večer Olomouc ožije několika koncerty, promítáním pod širým nebem i výstavami předních současných umělců Federica Díaze a Krištofa Kintery. Otevřený publiku je tento festival rovněž svou cenou, akreditace na AFO je totiž zcela zdarma.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz