Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Rock Café se utkají hvězdy české slam poetry

2. 4. 2010 - PRAHA [Econnect]

Hned čtyři vítězové celostátních kol slam poetry se objeví ve výjimečném exhibičním klání, které se uskuteční 7. dubna od 19 hodin v pražském klubu Rock Café. Bude to vůbec poprvé, kdy se na jednom podiu sejdou ti nejlepší domácí interpreti poezie „na živo“ z posledních let.

Scéna slam poetry v Česku se za osm let zkušeností utěšeně rozrůstá co do počtu diváků i interpretů samotných. Čeští interpreti postupně získávají i zahraniční zkušenosti a kdo by si kdy pomyslel, že na „poezii“ by u nás mohly chodit davy? Ono totiž nejde jen o poezii, ale i o show a atmosféru, kterou vytváří slameři společně s publikem.

O co tedy ve slam poetry jde? Především o veřejnou interpretaci vlastního textu, která má m.j. za úkol získat si přízeň přítomného publika. Výrazovými prostředky se tak pro slamera stává jeho vlastní text, rytmika, rýmování a členění, mimika, pohyb těla, ale třeba i beat box, vtip nebo improvizace. Fakticky to znamená, že soutěžící dostane pevný časový rámec (většinou to jsou 3 minuty) na prezentaci svého textu nebo také prakticky na cokoliv jej v tu chvíli napadne. Za to jej nebude hodnotit nikdo jiný než publikum a to jednoduchým bodovým systémem. Publikum funguje ve slam poetry jako živý element, je dovoleno a je žádoucí, aby soutěžící povzbuzovalo nebo naopak dávalo najevo nelibost. Ideálním případem je výraz, který stojí na pomezí poezie - kvalitního textu a divadla - jeho podání. Důležitá je přitom hlavně komunikace s diváky. Navíc je zde úloha moderátora, který udržuje atmosféru v publiku a dohlíží na hladký chod soutěže.

Exhibice se liší od běžných slamových akcí především tím, že nejsou primárně otevřené každému interpretovi, který se přihlásí. (Naopak v celostátní soutěži pořádané o.s. Fléda se skrze regionální kola živelně přesívají slameři zkušení i noví „básníci ulice“, kteří častokrát mnoho nevědí, o co ve slamu jde.) Do exhibic jsou zváni pouze zkušení borci, kteří nejsou v disciplíně slam poetry žádnými nováčky.

Změřit síly v přátelském duchu se tentokrát rozhodli Bohdan Bláhovec (mistr ČR 2005), Jakub Foll (mistr ČR 2007), Jan Jílek (mistr ČR 2008) a Ondřej Macl (mistr ČR 2009). Sestavu doplní další úspěšní harcovníci domácí scény slam poetry: René Jahoda, Havel Husák a jedinou ženou v exhibici bude slamerka Masha. Očekávat se dá naprostá rozmanitost v přístupu ke slamování. Zastoupeni jsou vyznavači absolutní improvizace i básníci s dokonale vypilovaným pevným textem. Vzhledem k tomu, že se jedná o exhibici, bude mít akce v Rock Café i uvolněnější pravidla, než jsme zvyklí.

„Není se třeba strachovat, že by vyzvaní slameři neměli co říct. Časový limit pro jedno vystoupení jsme proto zvýšili ze tří minut na pět, a to opět ve dvou kolech. Také zde odpadá vidina mamonu (v celostátní soutěži je vítězství dotováno částkou 30 tisíc Kč), jenž někdy v negativním smyslu pohlcuje některé výstupy. I když se bude možná nelítostně soutěžit, půjde spíš o prestiž a atmosféru podobnou přátelskému sportovnímu zápasu,“ říká za organizátory akce Tomáš Kůs.

Exhibiční bitva ve slam poetry vypukne 7. dubna 2010 v pražském klubu Rock Café.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz