Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Děti ze sociálně vyloučených lokalit dostanou šanci

2. 4. 2010 - PRAHA [Econnect]

Drom, romské středisko a Ratolest Brno, o.s. zahájily 12. března 2010 nový projekt Šanci dětem!. Projekt je zaměřen na mimoškolní vzdělávání dětí a mládeže ze sociálně vyloučených lokalit v návaznosti na spolupráci se školami, které v uvedených lokalitách působí. Projekt potrvá 28 měsíců a počítá se zapojením 280 dětí a dospívajících.

Projekt je určen především dětem a mládeži žijícím v lokalitách Brno-střed a Brno-sever. Hlavním cílem je zvýšit šance převážně romských dětí ve věku 3-18 let, žijících v těchto lokalitách, na úspěšné zvládnutí povinné školní docházky, podpořit jejich motivaci k následnému vzdělávání a nadále jim asistovat až k úspěšnému absolvování studia.

V rámci projektu proběhne řada aktivit přizpůsobených potřebám dětí podle věku. Pro děti v předškolním věku bude realizován přípravný program, který jim má napomoci k bezproblémovému vstupu na základní školu. Děti na základní škole budou moci využít doučování, poradenství, zúčastnit se seberozvojových programů či aktivit zaměřených na rozvoj počítačové gramotnosti.

Část aktivit je zaměřena také na školy, které působí v sociálně vyloučených lokalitách. Partnery projektu jsou ZŠ a MŠ Brno, Merhautova 37, ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21 a ZŠ a MŠ Brno, nám. 28. října 22. Ve spolupráci s nimi bude realizován cyklus seberozvojových programů pro žáky a žákyně 4. a 5. tříd. Vyučujícím na školách budou nabídnuty jednodenní kurzy v mimoškolním prostředí, v nichž se propojí složka vzdělávací, supervizní a relaxační.

V rámci projektu bude také vypracováno pět metodik, které poslouží jako inspirace pro ostatní zařízení pracující s dětmi a mládeží ohroženými sociálním vyloučením.

“Projekt nám umožní rozvíjet již realizované aktivity, zaměřené na vzdělávání dětí ze sociálně vyloučených lokalit a obnovit systematickou předškolní přípravu. Cílem projektu je zlepšit startovní pozici dětí při nástupu do školy, zvýšit jejich šanci na úspěšné absolvování školy a posílit jejich motivaci k dalšímu vzdělávání. Těšíme se na spolupráci se sdružením Ratolest Brno a se základními školami. Domníváme se, že bude významným přínosem pro práci nás všech“, uvedla Mgr. Patricie Hanzlová, vedoucí Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež DROM.

„Projektem Šanci dětem! navazujeme na naše předchozí úspěšné aktivity v práci s romskými dětmi, které proběhly či probíhají v NZDM Pavlač. Jsme rádi za spolupráci s Dromem a školami, působícími v uvedených lokalitách, protože se domníváme, že to přinese větší komplexnost aktivit, vzájemnou výměnu zkušeností a větší informovanost o nabízených aktivitách“, uvedla Mgr. Lucie Kudrnová Vosečková, ředitelka sdružení Ratolest Brno.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz