Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kauzou Opencard zaostřuje Respekt institut na korupci, Bémovi předána veřejná výzva

25. 3. 2010 - PRAHA [Econnect]

„Je to jako s dřevěnou loďkou na Vltavě. Do té vždycky někde teče a není to důvod k hysterii. Ale běda tomu, kdo přestane hledat díry, kdo zapomene tu vodu vylévat,“ řekl filosof Jan Sokol v souvislosti s korupcí na dnešním shromáždění před pražským magistrátem.

Na akci byla představena veřejná výzva primátoru Bémovi a dalším aktérům kauzy Opencard, a celkově projekt obecně prospěšné společnosti Respekt institut „Zaostřeno na korupci“. Opencard je přitom jen první z pěti kauz, kterým se projekt bude věnovat.

Zatímco z průzkumů vyplývá rostoucí frustrace občanů z korupce a z možností jejího potírání, Respekt institut na tuto situaci reaguje spuštěním projektu Zaostřeno na korupci. Zahájení proběhlo na shromáždění před pražským magistrátem, kde se o své názory na korupci v České republice podělili zástupci Respekt institutu, filosof Jan Sokol, protikorupční expertka Adriana Krnáčová a písničkář Jiří Dědeček.

„Česká společnost není o tolik zkorumpovanější než ty ostatní, jen ještě neumí systematicky, důsledně s korupcí něco dělat,“ prohlásil Jan Sokol. „Je před volbami a politici už tuší, že korupce je téma. Neměli bychom ale dovolit, aby to s námi hráli jako dosud: každá strana navrhne svůj zázračný balíček, ale protože se neshodnou, který je nejlepší, neodhlasují pro jistotu nic,“ dodává.

Shromáždění, kterého se zúčastnilo asi 150 občanů, bylo první z veřejných aktivit v rámci projektu „Zaostřeno na korupci“, který je zaměřen na posílení transparentnosti a etického jednání veřejné správy ČR a na aktivizaci občanů v boji proti korupci.

„Nestačí mít zájem o věci veřejné jednou za 4 roky, je potřeba se kontinuálně zajímat o to, co se ve státě děje - je to občanská povinnost,“ řekla k tématu Adriana Krnáčová. „Nemůžeme se proto divit, že naše země patří k nejzkorumpovanějším v Evropě.“

Primátoru Bémovi a několika klíčovým zastupitelům byla předána veřejná výzva aktérům kauzy Opencard, kolem které je stále mnoho nezodpovězených otázek. „Opencard je první kauzou, kterou se zabýváme. Je obecně poučná z hlediska příprav výběrových řízení, střetu zájmů a zodpovědnosti volených zástupců i pracovníků veřejné správy.“ řekla ředitelka Respekt institutu Šárka Hastrmanová. „Postupně se budeme dlouhodobě věnovat minimálně 5 korupčním kauzám, bez ohledu na stranickou příslušnost jejich aktérů. Naším cílem je, aby kauzy neupadaly v zapomnění a lidé začali věřit tomu, že s korupcí je možné bojovat.“

Výzvu pražským radním mohou občané podepsat na webových stránkách projektu, www.zaostrenonakorupci.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!

Informační partneři oblasti Lidská práva

Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz