Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nadace Partnerství podpoří bezpečné cesty do 11 škol

24. 3. 2010 - PRAHA [Econnect]

Rekordních jedenáct škol ze sedmi krajů České republiky letos uspělo v grantovém programu Na zelenou. Nadace Partnerství jim na podporu bezpečných cest do školy rozdělí téměř 900 tisíc korun, což je nejvíce v historii programu. Generálním partnerem programu Na zelenou je již čtvrtým rokem finanční skupina AXA, záštitu poskytuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, nově také Ministerstvo dopravy.

O zlepšení dopravní situace ve svém okolí mají školy a další zařízení pracující s dětmi tradičně velký zájem. „Letos jsme v programu Na zelenou obdrželi 39 žádostí o podporu. Všechny je posoudila odborná grantová komise a vybrala jedenáct nejkvalitnějších, mezi které rozdělí Nadace Partnerství celkem 894 500 korun. Jedná se o školy ve Středočeském, Ústeckém,Jihočeském,Královéhradeckém, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji,“ uvádí Radek Patrný z Nadace Partnerství. Velkou předností grantového programu Na zelenou je přidělení významné úlohy dětem – právě ony totiž určují místa, která považují při cestě do školy za nebezpečná.

Jak program Na zelenou probíhá a co je jeho cílem?

Klíčovou roli mají vždy samotné děti, které zakreslují do připravených mapek svou obvyklou cestu do školy a vyznačují místa, kde se necítí bezpečně. Spolu s učiteli poté vytvoří souhrnnou školní mapu se všemi rizikovými místy a předají ji dopravnímu odborníkovi, který na jejím základě zpracuje inženýrskou studii. Dopravní studie obsahuje návrhy, jak zvýšit dopravní bezpečnost v okolí školy a děti ji na závěr projektu předávají zástupcům obce a policie.

Cílem školních projektů je, aby zastupitelstva obcí uvolnila na konkrétní řešení prostředky ze svých rozpočtů. „Školy realizují také celou řadu drobných opatření na podporu šetrné mobility. Patří k nim výstavba přístřešků či stojanů na kola, organizace různých soutěží a dnů s dopravní tematikou nebo zpracování školních plánů mobility,“ upřesňuje Radek Patrný a dodává, že více informací je k dispozici na www.nadacepartnerstvi.cz/nazelenou.

„Máme za sebou již tři roky spolupráce a na začátku toho čtvrtého mohu říci, že spolupráce s Nadací Partnerství na tomto projektu splnila naše očekávání. Projekt Na zelenou je pro naše klienty jasným důkazem, že AXA je společensky zodpovědnou společností všude tam, kde působí. Těší nás rovněž velký zájem škol o účast na projektu a věříme, že tomu tak bude i nadále,“ říká Marek Zeman, ředitel PR a komunikace finanční skupiny AXA.

Nadace Partnerství je nejvýznamnější českou nadací podporující projekty udržitelného rozvoje. Po celé České republice poskytuje nadační příspěvky neziskovým organizacím, školám, obecním úřadům i jednotlivcům. Nadace Partnerství podporuje šetrné formy turistiky, výsadbu stromů a ochranu přírody, využívání obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor, šetrnou dopravu a kvalitní a funkční veřejná prostranství v obcích a městech. Během 19 let své existence podpořila formou nadačních příspěvků ve výši přes 228 miliónů korun už na 2 568 projektů..Společně s pěti sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership for Sustainable Development. Změřte si své emise! www.emiseco2.cz

Dopravní program Nadace Partnerství byl založen jako reakce na současný stav automobilové dopravy u nás, který se ukazuje být z dlouhodobého hlediska neudržitelný. V rámci svých aktivit se zabývá podporou ekologicky šetrných způsobů dopravy (veřejná osobní doprava, cyklistika, chůze), zklidňováním dopravy ve městech a obcích a bezpečnými cestami do škol.

Grantový a asistenční program Na Zelenou byl inspirován příklady z Velké Británie a čerpá ze zkušeností, které získalo občanské sdružení Pražské matky na základních školách v Praze. Cílem grantového programu je zvýšit dopravní bezpečnost dětí při cestě do školy. Dopravní program Nadace Partnerství chce prostřednictvím programu Na zelenou pomáhat školám chránit děti před dopravními nehodami, učit je být vnímavý ke svému okolí a věcem veřejným a podporovat udržitelné způsoby dopravy do škol. Generálním partnerem programu Na zelenou se stala finanční skupina AXA.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz