Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha: Sedm střetů zájmů doubleministra Šebesty

22. 3. 2010 - PRAHA [Econnect]

Hnutí Duha dnes varovalo, že ministr zemědělství Jakub Šebesta, který nyní dostal na starost také životní prostředí, se ocitne v několikanásobném střetu zájmů.

Ministerstva mají na některé věci odlišné názory. Navíc ministerstvo životního prostředí má na starosti takzvaný vrchní státní dozor v lesích, kterým přímo kontroluje i úředníky ministerstva zemědělství. Ministrovi podřízená Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) také hlídá dodržování zákonů ve státních lesích, které spadají pod resort zemědělství. Hnutí DUHA vydalo seznam sedmi konkrétních problémů, které bude pečlivě kontrolovat:

· Nezmění MŽP náhle svůj záporný názor na kontroverzní tendry Lesů ČR? Státní lesy chtějí veškeré práce na velkých plochách na deset let předat dřevařským firmám a ministr Šebesta jejich plán podporuje.

· Nezmění ministerstvo životního prostředí náhle názor v expertních skupinách, které připravují rozpracování takzvaného Národního lesnického programu? MŽP a ministerstvo zemědělství mají v některých věcech různá stanoviska.

· Nezruší MŽP náhle pokutu, kterou ČIŽP udělila za devastaci přírody v oboře Radějov nedaleko Strážnice? Oboru, jež je podle zjištění ombudsmana ilegální, vlastní podnikatel Leoš Novotný, osobní přítel ministra Šebesty. Zástupkyně ombudsmana také vyzvala úředníky podřízené MŽP, aby začali s právními kroky ke zrušení obory.

· Nepřestane MŽP náhle s přípravami nového národního parku na Křivoklátsku? Ministerstvo zemědělství s parkem, jenž by pro turisty vznikl nedaleko Prahy, nesouhlasí.

· Nepřestane MŽP náhle s přípravami nové chráněné krajinné oblasti v lužních lesích u soutoku Dyje s Moravou? Ministerstvo zemědělství s lepší ochranou takzvané Moravské Amazonie také nesouhlasilo.

· Neotočí MŽP náhle o 180 stupňů a nebude kácet ve zbytcích pralesů v Národním parku Šumava? Rozklad národního parku by vyhovoval Lesům ČR, které by mohly dostat místní pozemky.

· Nepřijdou náhle o místo úředníci MŽP, kteří v minulosti svůj úřad zastupovali ve sporech s ministerstvem zemědělství?

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl: „Ministr Šebesta bude v evidentním a několikanásobném konfliktu zájmů. Budeme velmi pečlivě sledovat, jestli ministerstvo životního prostředí náhle nezmění názor na věci, kde zatím s ministerstvem zemědělství nesouhlasilo. Navíc v některých případech přímo kontroluje dodržování zákona v úřadech, které spadají pod ministra zemědělství. Pro kontrolory bude teď hodně těžké nezávisle hlídat lidi svého vlastního šéfa. Ministerstvo bude třeba rozhodovat o pokutě, kterou inspekce životního prostředí udělila majiteli kontroverzní obory v Radějově a příteli ministra Šebesty. Co asi udělá? Píšeme premiérovi dopis, aby na případné střety zájmů osobně dohlížel.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz