Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

EurActiv: Novou klimatickou strategii představí EU do června 2010

18. 3. 2010 - PRAHA [Econnect]

Musí to být Evropská unie (EU), kdo bude iniciovat další mezinárodní rozhovory o boji s klimatickou změnou. Ani po neúspěších na klimatické konferenci v Kodani by se neměla nechat EU odradit a ihned nastartovat nové dialogy vedoucí k podpisu právně závazného dokumentu ohledně klimatu. To jsou slova eurokomisařky Connie Hedegaardové, která zazněla minulý týden na shromáždění ve Štrasburku. Informoval o tom server EurActiv.cz.

Europoslance seznámila Hedegaardová podle serveru EurActiv s novou strategií EU, která staví na tom, že bude Evropa příkladem pro ostatní tím, že „sama podnikne jasné a rozhodné kroky a stane se světovým regionem, který se ke klimatu chová nejpřátelštěji". „Když to provedeme inteligentním způsobem, zvýšíme svou konkurenceschopnost, posílíme energetickou bezpečnost, povzbudíme růst zelené ekonomiky a inovací a zároveň vytvoříme nové pracovní pozice,“ uvedla Hedegaardová.

EurActiv uvádí, že nová klimatická strategie bude představena dřív, než v červnu zasedne Evropská rada. V rámci ní vznikne i dokument s názvem „Evropa 2020“, která si „klade za cíl během příštích deseti let snížit dovoz energetických surovin (především ropy a zemního plynu) do zemí Unie o 60 miliard eur.“ Dlouhodobé cíle do roku 2050 ohledně klimatických opatření budou zveřejněny do konce tohoto roku, uvádí EurActiv.

„Na příštím zasedání Evropské rady vyzvu členské státy, aby tuto strategii podpořily,“ komentoval plán předseda Evropské komise José Manuel Barroso. „Signály, které přicházejí z hlavních měst největších znečišťovatelů, bohužel nenapovídají urychlení dohody,“ oznámila Hedegaardová.

Svou novou strategii, jak postupovat po nezdaru dál, tedy EU představí do června. Konkrétní dosažitelné cíle ohledně snižování emisí pak chce Hedegaardová podle EurActiv stanovit do začátku klimatické konference v Mexiku v prosinci 2010.

Podle EurActiv zahajuje dánská komisařka Hedegaardová tento týden diplomatickou misi návštěvou USA a Mexika a koncem měsíce přivítá v Bruselu zástupce Číny. V dubnu ji čeká cesta do Indie, Japonska a Číny.

Podle článku 'EU představila novou klimatickou strategii' vydaného 10. března 2010 na serveru EurActiv.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz