Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ještě to neskončilo: Kubánský režim se bojí a zatýká opozici

16. 3. 2010 - PRAHA [Econnect/Člověk v tísni]

Dne 17. a 18. března si veřejnou akcí už po sedmé připomeneme výročí tzv. Černého kubánského jara, během kterého v březnu roku 2003 došlo k masivnímu zatýkání členů opozičního hnutí. I sedm let poté události na ostrově dokazují, že kubánský režim prozatím nehodlá ustoupit.

Dva roky po převzetí vlády Raúlem Castrem se situace na Kubě nijak nezlepšila, spíše naopak. Lidská a občanská práva Kubánců jsou dlouhodobě potlačována stejně jako hlasy opozice.

Příkladem z poslední doby je úmrtí Orlanda Zapaty Tamaya, politického vězně svědomí, který na protest proti věznění a brutálnímu zacházení držel hladovku více než 80 dní. Zemřel 23. února ve věku 42 let. Jeho smrt vyvolala znepokojení na straně mezinárodního společenství. Kubánský režim reagoval vlnou represivních opatření namířenou proti více než 100 členům opozice.

Události uplynulých dnů smutně připomínají blížící se výročí Černého kubánského jara, v rámci kterého v březnu roku 2003 došlo k masivnímu zatýkání členů opozičního hnutí. 75 osob bylo během jediného týdne zatčeno a odsouzeno k vysokým trestům, 54 stále zůstává ve vězení. To je nicméně jen část z celkového počtu politických vězňů, kterých jen na Kubě více než 200. Ve středu a čtvrtek 17. a 18. 3. chceme veřejnou akcí vzpomenout na všechny ty, kteří se aktivně zasazovali a zasazují za demokracii na Kubě.

17. 3. 2010 VEČER KDY KUBÁNEC NEMLČEL

19:30 h Pochod na podporu Damas de Blanco, pasáž Lucerna (u kina Lucerna v Praze)

Divadlo Archa (Na Poříčí 26, Praha 1), malý sál:
20:00 h Projekce filmu Pod kubánským nebem (Carlos Montaner) s debatou
21:00 h Přípitek „Cuba libre“ na počest politických vězňů
21:15 h Barování s Člověkem v tísni (Barování jak ho znáte, tentokrát v kubánském hávu se Sandrou Novákovou, Filipem Rajmontem a jejich hosty)

Programu v malém sále Divadla Archa bude předcházet pochod na podporu Damas de Blanco, hnutí žen z rodin kubánských politických vězňů. Solidaritu s Dámami v bílém můžete přijít vyjádřit do pasáže Lucerna, odkud se průvod s bílými deštníky vydá k Divadlu Archa.

Následný film Pod kubánským nebem (Under the Cuban Skies) režiséra Carlose Montanera pak nabídne bližší pohled na problematiku pracovních a lidských práv na Kubě.

Neformální část večera otevře společný přípitek k připomenutí více než 200 kubánských politických vězňů. Podávat se bude tradiční koktejl Cuba libre, který poté písněmi doprovodí Sandra Nováková, Bára Basiková, Matěj Ruppert, Tomáš Klus, Jitka Čvančarová a další. Mezi hosty Barování zavítá také Boris Hybner. Role moderátora se ujme Filip Rajmont.

18. 3. 2010 KUBA FREEze
Na netradičním happeningu v centru Prahy se na stodvacet vteřin zastaví čas.
Ve freeze akci se i náhodní kolemjdoucí mohou na dvě minuty přidat a s kubánskou vlajkou na dvě minuty podpořit demokracii na Kubě. Z akce vznikne Freeze video, kterépoputuje online ke všem příznivcům ostrova svobody. Na jeho tvorbě se může podílet každý, kdo zašle natočené záběry.

START: 17:00
KDE: Praha, blízko metra Můstek, roh ulic Na Příkopě a Havířská (u fontány)
GPS: Loc: 50°05′6.46″N 14°25′28.77″E
CO S SEBOU: kubánské vlajky a symboly, oblečení v kubánských barvách apod.
DOBA TRVÁNÍ: 2 minuty
CO A JAK: Příchozí si přichystají donesené rekvizity. V 17:00 zapíská píšťalka. Ta na dvě minuty odstartuje freeze, který je zmrazí v pozici, ve které se zrovna nachází.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

17. 3. 2010
akourtjekenikt
17. 3. 2010

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz