Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Plavecká akademie bez bariér připravuje výuku pro plavce s tělesným postižením

15. 3. 2010 - PRAHA [Econnect]

Plavecká akademie bez bariér KONTAKTU bB připravuje pro svoje studenty – plavce s tělesným postižením - výuku ve čtyřech střediscích: Praze, Brně, Karlových Varech a Českých Budějovicích. Jaké mohou studenti absolvovat předměty?

Hlavním předmětem je CIT – celoroční individuální trénink podle plavecké metodické řady Kovář-Nevrkla, který ročně absolvuje okolo 300 osob s tělesným handicapem. Akademie se pyšní více než tisícovkou absolventů, mezi které patří i absolutní špičky českého plavání v čele se čtyřnásobným paralympijským vítězem Martinem Kovářem.

Dále mají studenti možnost absolvovat TIP – týdenní intenzivní pobyty, kterých letos sdružení připravuje sedm a dva z nich již proběhly v únoru a začátkem března. Prvním z nich bylo XIV. Svítání, pobyt určený pro mládež ve věku od 12 do 20 let, ve kterém třicet jedna plavců absolvovalo sedm plaveckých lekcí zaměřených na vytrvalost a které vyústily ve skvělé výkony na závěrečném plaveckém závodě SVITek CUP.

„Já osobně jsem měl na konci týdne v rukách několik kilometrů a díky svému dlouholetému působení v KONTAKTU bB musím přiznat, že tréninky se pro „ostřílené“ plavce stávají náročnější a kladou nám stále nové překážky a podněty ke zlepšování. A to je možná to kouzlo, které se pro nás stává potřebou – stále překonávat sám sebe,“ hodnotil plaveckou výuku dvacetiletý Lukáš Kroupa. Kromě plavání studenti hráli bowling a florbal na vozíku a celým týdnem se prolínal doprovodný program zaměřený na ekologii.

Druhým pobytem byl XL. Nový ostrý start, tedy „nováčkovský“ pobyt pro osoby nedlouho po úraze a pro plavce sdružení s těžším tělesným handicapem. Pobyt je vzhledem k tomuto zaměření komornější - pro svou dávku plavání, jógy a nových intenzivních zážitků si přijelo dvanáct plavců, kteří přesně podle motta pobytu „překonali nervozitu z nepoznaného, očekávali neočekávané a věřili, že nemožné se stane možným“.

To vše jim pomáhal naplnit tým pěti pracovníků KONTAKTU bB za pomoci deseti proškolených dobrovolníků v rolích plaveckých instruktorů a osobních asistentů v rámci dvoufázové plavecké výuky završené přehlídkou premiérových výkonů nově zrozených plavců na závodě Start Cup v závěru týdne. To už měli plavci za sebou také noční prohlídku státního zámku v Mníšku pod Brdy, návštěvu divadla ABC a mnohá posezení plná cenných rad „jak na to“, aby život s handicapem mohl být aktivnější a radostnější.

Třetím studijním předmětem akademie je ZIP – zkoušky individuální připravenosti neboli závody regionální i celorepublikové, které nejen pro svoje plavce sdružení organizuje. V současné době vrcholí přípravy jednoho z nich, POHÁRKU 2010, který se odehraje 27. března v Sokolově a otevře tak čtvrtý ročník Českého poháru. Přestože závody probíhají podle mezinárodních pravidel IPC Swimming a vyhlašování jsou medailisté v jednotlivých věkových kategoriích, vítězem jsou zde všichni, protože jak praví motto této závodní série: „Není malých plavců – jsou jen malé plavky!“


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz