Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Guardian: Britské firmy zasílají domácnostem spořivé zářivky, které nikdo nechce

8. 3. 2010 - PRAHA [EcoMonitor]

Celkem již dvě stě dvacet čtyři miliony úsporných zářivek se dostalo do britských domácností. Podle deníku Guardian ale většina těchto "úsporek" leží nepoužita v šuplících. Přitom energetické firmy dostaly od vlády dotaci ve výši tři miliard liber, která měla pomoci snížit spotřebu elektřiny.

Celý program začal již přede dvěma lety. Díky němu bylo do domácností doručeno 224 000 000 zářivek, tedy téměř deset kusů do každé domácnosti. Podle průzkumu společnosti Energy Saving Trust z minulého roku se průměrně v každé domácnosti nachází šest nepoužívaných šetrných svítidel. Podle deníku Guardian vláda v roce 2008 počítala s celkový množstvím 110 milionů úsporek, tedy téměř přesně polovinou dnešního stavu.

Vláda také slíbila podporu 2,9 milionů liber na zateplení zdí. Podle čísel energetického regulačního úřadu Ofgem bylo přitom dosud investováno na zateplení domácností méně než jeden milion. Podle odborníků se firmy prostě snaží využít nejlevnějších řešení, díky nimž dosáhnout na státní peníze, namísto dražších, ale smysluplnějších opatření, které skutečně sníží spotřebu energií. Tedy skutečně zateplit domy, namísto rozdávání zářivek, píše deník Guardian. Náklady na snížení emisí skleníkových plynů nakonec zaplatí samotné domácnosti, přes zvýšené náklady za energie.

Od začátku února povoluje regulační úřad Ofgem dodávat žárovky jen domácnostem, které o to sami požádají. Kvůli tomu se ještě před Vánoci zvedla vlna zasílání zářivek, která jich do britských domácností přinesla 42 milionů. Podle Andrewa Warrena je problém v tom, že se firmy vrhly na z jejich pohledu jednoduché řešení, které však nic nepřináší. „To je kritické, protože tento systém podpory představuje klíčový nástroj vlády, jak zvýšit energetickou účinnost domácností,“ řekl Guardianu Andrew Warren.

Guardian již dříve informoval o snaze firem naplnit program úspor tím, že by zasílaly domácnostem nevyžádané spořivé hlavice do sprch. To ale regulační úřad zastavil. Odborníci na energetiku ale upozorňují na fakt, že zejména v prvním roce programu byli jeho organizátoři velmi laxní. Minulý měsíc informoval Observer o tom, že desítky tisíce bytů si energetické firmy započítávaly dvakrát jako zateplené.

Podle článku Timma Webba “Millions of low-energy lightbulbs wasted as companies exploit loopholes“ ze dne 6. 3. 2010.


Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz