Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Osud barmských uprchlíků bude tématem na festivalu Jeden svět

8. 3. 2010 - PRAHA [Econnect]

Více než 3 miliony Barmánců byly nuceny opustit svůj domov, avšak jen málo z nich se dokázalo dostat do "pevnosti Evropa". Osud těchto vyvolených, avšak ne vždy šťastných uprchlíků líčí vynikající britský dokument "Z Barmy až na Mars". Doprovodné akce organizace Barmské centrum Praha upozorní na palčivou aktuálnost tématu právě pro Českou republiku, která jako jedna z mála zemí v Evropě poskytuje nový domov barmským uprchlíkům v rámci programu přesidlování UNHCR.

Organizace Barmské centrum Praha, o.p.s., se letos opětovně zúčastní festivalu Jeden svět jako představitel aktivit pro Barmu a pro barmské uprchlíky v ČR. Při příležitosti zahájení festivalu v Ústí nad Labem dne 15. 3. 2010 uspořádají zástupci Barmského centra ve spolupráci s místními organizátory festivalu doprovodný program k filmovému promítání, obdobné akce budou následovat v dalších městech.

„Je nesmírně důležité přiblížit českým divákům barmskou problematiku z pohledu uprchlíků. A pravě to dokáže film „Z Barmy až na Mars“. Musíme ale rovněž mluvit o důvodech, proč vlastně tito lidé opustili svůj domov a vydali se na cestu do neznáma,“ vysvětluje ředitelka Barmského centra Praha, paní Sabe Soe. Organizace se proto chystá prostřednictvím diskuzí a výstavy nazvané „ Pomozme Barmáncům“ upozornit nejenom na komplexnost problémů barmských uprchlíků v ČR, ale také na hladomor na severozápadě Barmy, odkud pravě pocházejí uprchlíci přesídlení do ČR. Na rozdíl od jiných zemí se Česká republika rozhodla ujmout role aktivního pomocníka v procesu přesidlování, což vysoce oceňuje paní Soe. „Titul filmu Z Barmy až na Mars je ovšem ostře ironický. Barmští uprchlíci nežijí na Marsu, ale tady mezi námi.“

Barmské centrum Praha uspořádá v průběhu festivalu nejméně 10 akcí včetně debat po projekcích ve školách. V rámci zahájení i v jeho dalším průběhu mohou návštěvníci festivalu v Ústí nad Labem a Děčíně podpořit barmské uprchlíky a pomoci obětem hladomoru nákupem vystavených předmětů ručně vyrobených příslušníky čjinského a kačjinského etnika.

V říjnu 2008 a únoru 2009 bylo do České republiky v rámci vládního programu přesídleno 43 Barmánců čjinského původu. Barmské centrum Praha se snaží v rámci svého projektu „Barma vzdálená i blízká“ zlepšit vzájemné porozumění a soužití Čechů a barmských azylantů a zvýšit povědomí o Barmě, její kultuře a problémech. Organizace též v roce 2009 vyhlásila celonárodní sbírku „ Pomozme Barmáncům“ na pomoc hladovějícím lidem v Barmě.

Barmské Centrum Praha, o.p.s., bylo založeno v roce 2006 barmskou komunitou v České republice spolu s českými a mezinárodními podporovateli Barmy. Jeho posláním je přispět k demokratizaci Barmy, dodržování lidských práv a zlepšení situace lidí v Barmě a v exilu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz