Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

CBS: Podle kanadských vědců patří bizoni do přírody a ne jen do hamburgrů

4. 3. 2010 - PRAHA [EcoMonitor]

Návrat bizonů do volné přírody v Kanadě závisí na dostatku volného prostoru a také na zájmu veřejnosti, tvrdí studie univerzity v Calgary. Pokud se to prý nepodaří během následujících deseti až dvaceti let, budou lidé bizony americké vnímat jen jako symbol minulosti nebo náplň do hamburgerů, píše CBS News.

„Jsme na počátku zásadního průlomu, který by mohl opět vrátit do krajiny populaci bizona,“ řekl CBC Cormack Gates, jeden z editorů studie IUCN „American Bison: Status survey and conservation guidelines 2010“ (Bizon americký: Výzkum stavu a systém ochrany 2010). Podle něj je ale potřeba změnit pohled na tato zvířata. Lidé prý o bizonech uvažují jako o symbolu minulosti, kdy se zvířata mohla volně pohybovat v přírodě. „Dnes mají pocit, že se hodí jen do hamburgrů,“ prohlásil Gates.

Před pěti sty lety žily na pláních severní Ameriky miliony bizonů, od Aljašky po severní Mexiko. Dnes jsou oba podruhy amerického bizona, bizon lesní i bizon prérijní, označeny jako téměř ohrožené podle červeného seznamu ohrožených druhů IUCN. Z volné přírody téměř zcela zmizely na konci 19. století.

Podle univerzity v Calgary žilo v roce 2008 na severoamerickém kontinentu 400 000 kusů bizonů v komerčních chovech určených na maso. To prý představuje 93 % celé populace severoamerických bizonů. Ve stejném roce žilo v různých rezervacích 61 stád prérijních bizonů s celkovým počtem před dvacet tisíc kusů. Dalších 11 000 kusů lesních bizonů žilo v rámci dalších 11 chráněných stád.

Bizon americký, jako největší savec severní Ameriky, má největší šanci vrátit se do volné přírody, když bude mít možnost se volně pohybovat krajinou na území tisíců či dokonce milionů hektarů. Podle vědců i ochránců zvířat je právě tento požadavek klíčový a znamená, že se v ochraně symbolu velkých plání musí spojit vlastníci půdy - jak soukromníci, tak státy.

„Kanadská vláda by měla začít vnímat bizony jako zvířata žijící ve volné přírodě. Měla by pro ně najít místo, která je pod její pravomocí a kde je možné, aby si v klidu žili,“ řekl CBC Cormack Gates, který na univerzitě v Calgary přednáší environmentální design.

Zpráva vypočítává některá místa, kde by byl možný návrat těchto velkých savců do volné přírody. Vyjmenovává například povodí v národních parcích Banff a Jaspers.

Podle článku zveřejněného na serveru CBS "Bison population needs land to grow: study" 2. 3. 2010.


Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz