Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

14 tun rýže proti hladomoru v Barmě díky veřejné sbírce v ČR

4. 3. 2010 - PRAHA [Econnect]

V rámci veřejné sbírky „POMOZME BARMÁNCŮM“ byla převedena částka 120 tisíc korun partnerské distribuční organizaci na nákup potravinové pomoci proti hladomoru v Barmě. Smrt hladem ohrožuje až 100 tisíc barmských obyvatel čjinského etnika. Sbírka, kterou v loňském roce zahájila organizace Barmské centrum Praha o.p.s. , bude pokračovat ještě další 2 roky.

"První výsledek sbírky považujeme za velký úspěch a chceme tímto vyjádřit poděkování především české veřejnosti a všem, kteří velkoryse přispěli," říká Sabe Soe, ředitelka Barmského centra Praha. "Vybrané prostředky skutečně pomáhají zachraňovat životy a zmenšují utrpení barmského lidu." Darované množství, zhruba 14 tun rýže, postačí odhadem k obživě tisíce lidí po dobu jednoho měsíce. Prvotní příčinou hladomoru je kvetení místního bambusu Melocanna baccifera a následné přemnožení krys, které zničí veškerou úrodu. Tento přírodní jev se opakuje jednou za 50 let. Barmské centrum Praha soustavně upozorňuje na hladomor panující na severozápadě Barmy a na související zodpovědnost barmského režimu za jeho vznik a rozšíření.

Katastrofa zasáhla také sousední regiony v Indii. Na rozdíl od indické vlády, která vzhledem k předvídatelnosti tohoto úkazu učinila potřebná opatření a svým obyvatelům nezbytnou pomoc poskytuje, však barmská vojenská vláda Čjinům žádným způsobem nepomáhá. Během minulého výskytu hladomoru v této oblasti v roce 1958 zemřelo 15.000 lidí.

Vzhledem k obUžnému terénu, nedostatečné infrastruktuře a neochotě vojenského režimu Čjinům pomoci představuje dosud pro většinu místních obyvatel jediný způsob, jak získat obživu, několikadenní pěší cesta do Indie, kde jsou svépomocnými organizacemi Čjinů budovány základny pro distribuci rýže. A právě prostředky vybrané v rámci veřejné sbírky “POMOZME BARMÁNCŮM” poslouží na nákup a distribuci této rýže přes zelenou
hranici z Indie do Barmy.

Čjinové jsou příslušníky jedné z hlavních etnických menšin na území Barmy. Obývají hornatou a těžce přístupnou severozápadní část země. Zhruba 40 čjinských uprchlíků bylo českou vládou v roce 2008 přesídleno do České republiky v rámci programu UNHCR. Barmské centrum Praha poskytuje intenzivní pomoc při jejich integraci. Barmské Centrum Praha, o.p.s., organizátor sbírky "POMOZME BARMÁNCŮM", bylo založeno barmskou
komunitou v České republice spolu s českými a mezinárodními podporovateli Barmy v červnu 2006. Jeho posláním je přispět k demokratizaci Barmy, dodržování lidských práv a zlepšení situace lidí v Barmě a v exilu. Burma Center Prague, o.p.s.

Způsoby podpory v rámci veřejné sbírky POMOZME BARMÁNCŮM:
* Odešlete dárcovskou SMS ve tvaru DMS BAMBUS na telefonní číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, na pomoc
hladovějícím půjde 27 Kč.
* Odešlete roční dárcovskou SMS ve tvaru DMS ROK BAMBUS na číslo 87 777 a každý měsíc Vám bude po
dobu jednoho roku automaTcky odečtena částka 30 Kč.
* Přispějte jednorázově nebo zadejte u svého účtu trvalý měsíční příkaz ve prospěch transparentního sbírkového
účtu č: 4547242001/5500.

Službu DMS provozuje Fórum dárců. Technicky zajišťuje ATS Praha. Více informací najdete na www.darcovskasms.cz. Více informací o kampani Pomozme Barmáncům a o způsobech pomoci naleznete na www.dmsbambus.cz. V případě zájmu je možné domluvit rozhovor s ředitelkou Barmského centra Praha, paní Sabe A. Soe.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz