Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

The Cranberries, Iggy Pop i Afro Celt Sound System přijedou na letošní Colours of Ostrava

2. 3. 2010 - OSTRAVA [Econnect]

Hlavní hvězdami letošního ročníku festivalu Colours of Ostrava, který proběhne od 15. do 18. července v zeleném srdci severomoravské metropole, jsou tři velká jména současné hudby. The Cranberries, jedna z nejúspěšnějších irských kapel, která letos slaví po celém světě velký úspěch se svými reunion turné. Iggy Pop a jeho The Stooges, divoký kmotr punku, který vystoupí v neděli na závěr festivalu. A Afro Celt Sound System - vůbec první tuzemský koncert nejprodávanější hvězdy vydavatelství Real World Petera Gabriela, která propojuje taneční beaty s Afrikou, Kelty a pákistánskou bhangrou.

„Kromě nich máme ale potvrzenu řadu dalších kvalitních kapel mnoha žánrů,“ doplňuje Zlata Holušová, ředitelka a dramaturgyně festivalu. Na Colours z jazzové a nu-jazzové scény dorazí například devítičlenní norští Jaga Jazzist, hvězda labelu Ninja Tunes, francouzský vizionářský trumpetista Erik Truffaz s pařížským projektem, který má společně s hlasovým kouzelníkem Sly Johnsonem (člen Saian Suppa Crew) a dubstepovým bubeníkem Philippem Garciou. K velkým zážitkům bude patřit koncert sdružení Open Hands s basistou Abrahamem Laborielem, klávesistou Gregem Mathiesonem, dechařem Justo Almariou a bubeníkem Billem Maxwellem. „Tihle prošedivělí muzikanti natáčeli a koncertovali například s Ellou Fitzgerald, Arethou Franklin, Chickem Coreou, Herbie Hancockem, Eltonem Johnem, Cassandrou Wilson, Barbarou Streisand nebo Stevie Wonderem,“ doplňuje Zlata Holušová. Jazz punkoví Acoustic Ladyland z Londýna jsou vítězi BBC Jazz Award 2005. V přípravě s mnoha výjimečnými jmény je i newyorská scéna.

Psychedelický a progresivní rock s výraznými projekcemi zastoupí britští Porcupine Tree. O divokých Finech Alamaailman Vasarat naopak napsali na festivalu v dánském Roskilde, že „hrají hudbu, jako kdyby si Frank Zappa a Mike Patton zaletěli do Srbska a nahráli tam desku“. Kapela The Proclaimers identických dvojčat Reidových přijede na Colours ze skotské Vysočiny. Mají na svědomí řadu hitů - například ve filmu „Shrek“ se tančí na jejich „I’m On My Way“. Skladba „I’m Gonna Be (500 Miles)“ se dokonce proměnila v národní fotbalový chorál a poznávací znamení komedie „Benny & Joon“ s Johnny Deppem. Letošní Colours také uslyší uhrančivé skladby švýcarské zpěvačky Sophie Hunger, které zní jako „surrealistické spojení Bjork s Nico, Joni Mitchell a Alenkou v říši divů dohromady“.

Tradičně nabídnou lahůdky Colours of Ostrava pro ctitele world music. „Ač jsou to u nás neznámá jména, jsou zárukou skvělého hudebního zážitku z často exotických oblastí světa,“ říká Zlata Holušová. Hudba šestičlenné zimbabwské kapely Mookomba stojí na roztančené hudbě národa Tongo, afrobeatu, skvostných vokálech a bubenických eskapádách. Dulsori z Jižné Koreje zaujmou hned na první pohled obrovskými bubny, na které rozehrají divoký rituál s kořeny ve 3. století, fyzické bubenické divadlo přetékající barvami pestrých kostýmů a světel. Izraelští Oy Division hrají s punkovým nápřahem, syrově a bez příkras klezmer - staré svatební, divadelní a pijácké písně z Východní Evropy. Americká kapela A Hawk And a Hacksaw potěší všechny milovníky kapely Beirut. Míchají balkán, šraml, klezmer, mariachi i country. Z Mexika přijede roztančená parta El Gran Silencio. Tito zakladatelé stylu „chuntaro“ a jedna z nejslavnějších latinskoamerických kapel divoce míchá mexický rock, hip hop, ska, cumbiu i mariachi. Členové kosmopolitní kapely Peyoti for President, kterou objevil a prosadil Manu Chao, hrají živelnou směs jihoamerických karnevalů, flamenca, hip hopu, reggae, mexického mariachi, punku, salsy, pouličních zvuků. Šamanští Valravn s kořeny v Dánsku a na Faerských ostrovech míchají severskou lidovou hudbu s elektronikou. Jejich jméno znamená mytologického havrana s nadpřirozenými schopnostmi. Vietnamskou lidovou tradici s jazzem originálně spojuje vietnamská zpěvačka Huong Thanh. Při poslechu jejího hlasu prý „tají ledovce“ nebo „na poušti rozkvétají růže“. Dalším exotickým jménem je grónská zpěvačka a skladatelka Nive Nielsen. Tato mladinká Inuitka dokáže uchvátit posluchače nejen svým něžným, ale také hrou na červené ukulele. Letošní ročník pak zahájí 15. července slavný koncertní projekt The Gypsy Queens and Kings, který na jedno pódium přivádí největší hvězdy současné romské hudby. Legendární zpěvačka a korunovaná „Cikánská královna“ Esma Redžepova z Makedonie, rumunská kapela Mahala Rai Banda, která kombinuje bláznivou balkánskou dechovku s houslisty a cimbalisty, král bulharských romských zpěváků Jony Iliev, flamencová kapela Kaloome z Francie, zpěvačka Florentina Sandu z Rumunska, vnučka zakladatele Taraf de Haidouks, a rumunské tanečnice Aurelia Sandu a Tanzica Ionita – ti všichni vůbec poprvé u nás nabídnou tuto velkolepou oslavu romské hudby, která nadchla a rozdováděla diváky v nejprestižnějších sálech světa.

Z tuzemské scény jsou v tuto chvíli potvrzeni: Blue Effect, Circus Ponorka, Duende, Gang Ala Basta, Goodfellas, Charlie Straight, Ida Kelarová, Kryštof, Lenka Filipová, Marek Ztracený, Marta Kubišová, Please the Trees, Post-It, Skyline, Sunflower Caravan, Štěpán Rak, The Cornflakes, Tomáš Klus, United Flavour, Visací zámek, Wohnout či Zrní.

V současné době je také v plném proudu přihlašování kapel do 6. ročníku soutěže „Česká spořitelna Colours Talents“. Uzávěrka pro přihlašování na internetové adrese http://talents.freemusic.cz je 30. dubna. Vítěz vystoupí na Colours of Ostrava a bude mít možnost vydat album u vydavatelství Indies Scope Records. Mezi vítěze minulých ročníků patří kapely BraAgas, Trio de Janeiro, Prosti Dumi, Yellow Sisters a Posmrtné zkušenosti.
Jako tradičně Colours of Ostrava nabídnou návštěvníkům celkově na dvanácti venkovních i vnitřních scénách přes 100 zahraničních a domácích kapel, DJs, divadel (potvrzeno nově cirkusové představení La Putyka, Divadelní inscenace roku 2009), dále pak filmy ve spolupráci Letní filmovou školou, diskuse ve spolupráci s týdeníkem Reflex, workshopy i dětský svět.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz