Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vláda rozhodla: konec beztrestnému sledování zaměstnanců

19. 2. 2010 - PRAHA [Econnect]

Šmírování zaměstnanců v budoucnu zřejmě nebude zaměstnavatelům procházet tak snadno. Vláda přijala 8. února podnět Rady vlády pro lidská práva a uznala potřebu zpřísnit kontroly zaměstnavatelů. Zároveň zavede pro slídily sankce.

Dlouhodobá snaha IuRe v oblasti ochrany soukromí na pracovišti začíná přinášet první výsledky v podobě prosazení podnětu, který IuRe navrhovala. Na základě podnětu vláda uložila Ministru práce a sociálních věcí, aby do plánu kontrol inspekce práce začlenil kontrolování ochrany soukromí zaměstnanců na pracovišti před neoprávněnými zásahy. Do 31. března 2012 má vládě podat zprávu s výsledky kontrol a s návrhem, zda a za jakých podmínek bude možné trestat porušování ochrany soukromí na pracovišti. "Rozhodnutí vlády velmi vítáme. Lhůta pro zpracování zprávy se nám ovšem zdá příliš dlouhá. Řešení současné situace, kdy jsou zaměstnanci běžně a beztrestně sledováni, je naléhavé," říká Filip Pospíšil z organizace Iuridicum Remedium, která podnět iniciovala.

Sledování zaměstnanců je v České republice rozšířenou praxí. Zdokumentovaných případů je ale není moc. Podle odhadů expertů zhruba 40 procent firem monitoruje maily svých zaměstnanců. Podle nedávného průzkumu společnosti Ernst&Young a Národního bezpečnostního úřadu přes tři čtvrtiny českých firem monitorují své zaměstnance během přístupu na internet z pracovních počítačů. Téměř šedesát procent společností z 280 dotázaných firem přitom přístup zaměstnanců na síť a internet omezuje.

"Zaměstnavatel může zajišťovat ochranu svého majetku a hlídat, zda zaměstnanec plní pracovní povinnosti, ale nesmí porušovat jeho soukromí. Např. nesmí číst obsah pošty," doplňuje Pospíšil. Zákoník práce sice zakazuje sledování zaměstnanců, chybí v něm ovšem sankce. Sledování na pracovišti upravuje také zákon o ochraně osobních údajů.

Zaměstnanec, který má pocit, že je v zaměstnání nepřiměřeně sledován, se může obrátit na inspektorát práce, případně dát podnět Úřadu na ochranu osobních údajů. Praktické rady, jak se bránit sledování, jsou k dispozici také na www.uzijsisvaprava.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz