Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nalaďte se při Echu Blues Alive na podzimní bluesový svátek

24. 2. 2010 - PRAHA [Econnect]

Blues si můžete užívat celý rok! Pokud si chcete zkrátit čekání na již patnáctý ročník velkého podzimního festivalu Blues Alive, zastavte se 12. března v šumperském Domě kultury. Proběhne zde již sedmý ročník festivalu Echo Blues Alive.

„I tento mladší bratříček největší domácí bluesové akce se snaží udržet si její základní dramaturgickou myšlenku, jíž je snaha o co největší stylovou, výrazovou rozmanitost a nelpění na uzavřených zásadách bluesového žánru,“ říká ředitel Blues Alive Vladimír Rybička.

Po mimořádném úspěchu „výsadku chicagského blues“ na loňském ročníku Blues Alive se dramaturgie Echa rozhodla opět z této scény vylovit další perlu. Hlavní hvězdou festivalu bude totiž zpěvačka Deitra Farr, jedna z nejuznávanějších zpěvaček současné scény chicagského blues, vysoce oceňovaná nejen v prestižních výročních anketách v zámoří (W. C. Handy Awards, Living Blues Critics Awards), ale i v Evropě (Velká Británie, Francie). Svou kariéru zahájila už v 70. letech a podílela se na nahrávání dvou desítek alb. Nezanedbatelnou perličkou je fakt, že se kromě zpěvu věnuje také žurnalistice, kterou vystudovala na vysoké škole. Deitru Farr doprovodí v Praze žijící chicagský kytarista Rene Trossman se svým rozšířeným bandem, v němž nechybí ani dechová sekce.

Další účinkující letošního Echa pravidelní návštěvníci šumperských bluesových svátků dobře znají. Australský hráč na resofonickou kytaru Gwyn Ashton slavil velký úspěch v hlavním programu Blues Alive před dvěma lety, rakouští The Roosevelt Houserockers zaujali svým syrovým „pouličním“ soundem nejen porotu loňské vyhledávací soutěže Blues Aperitiv, ale také stovky návštěvníků Blues Alive, které vítali ve foyer a loučili se s nimi v úloze „home bandu“ při jednom ze závěrečných jam sessionů. Silnou slovenskou scénu bude tentokrát reprezentovat skupina Bonzo & The Resonators, ve které kromě frontmana, jímž je bluesová legenda Peter Bonzo Radványi, hrají také další dva fenomenální hráči, kytarista Ivan Tomovič (Bluesweiser) a hráč na foukací harmoniku Erich Boboš Procházka. Jediným, ale o to vítanějším zástupcem české scény, bude „power duo“ Abigail Ybarra, skupina, která byla nejen bezesporu největším objevem loňského ročníku Blues Alive, ale jistě i jedním z největších překvapení patnáctileté historie tohoto festivalu – její vystoupení mnozí návštěvníci dodnes hodnotí v superlativech.

„Každý z pěti účinkujících, kteří se na pódiu objeví, hraje vlastně jinou hudbu – a přesto mají společné kořeny a rozhodně není vyloučeno, že se nakonec všichni sejdou, tak jak to je na šumperských bluesových akcích už zavedeným pravidlem, po skončení řádného programu na společném jam sessionu,“ uzavírá Vladimír Rybička.

Festival Blues Alive, který je největší středoevropskou přehlídkou hudby tohoto žánru, oslaví letos na podzim patnáctý ročník. V jeho historii na něm vystoupily takové hvězdy jako James Cotton, Joe Louis Walker, Bob Margolin, Hubert Sumlin, Toni Lynn Washington, Chris Thomas King či Holmes Brothers.

Zároveň v současné době probíhá přihlašování do soutěže Blues Aperitiv určené bluesovým kapelám z Česka i jiných evropských zemí. Dva vítězné soubory dostanou příležitost uvítat posluchače koncertem ve foyer Domu kultury na podzim při Blues Alive. Šanci podívat se na festival získá rovněž kapela, která dostane nejvíce hlasů od publika. Tato kapela rozjede jeden z půlnočních jam sessions, které se odehrávají po šumperských klubech a hostincích. Uzávěrka přihlášek je do 10. dubna 2010. Více informací na: www.bluesalive.cz/aperitiv.html.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz