Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Lidé na Haiti mají obrovskou vůli žít, říká humanitární pracovník

16. 2. 2010 - PRAHA [Econnect]

„Naším cílem bylo rozdat co nejvíce potravin co největšímu počtu lidí. Mým úkolem bylo logisticky zajistit distribuci potravin, vody a léků v rámci mezinárodní charitní pomoci,“ řekl humanitární pracovník Charity ČR Oldřich Pospíšil, který se minulý týden navrátil z mise v Haiti, zasažené tragickým zemětřesením 12 ledna 2010.

Uvedl to na dnešním setkání s novináři v pražském Café Therapy, kterého se zúčastnil také ředitel Charity ČR Oldřich Haičman a ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt.

Oldřich Pospíšil (40 let) působil již na řadě charitních misí, tato, „haitská“ byla ale podle jeho slov „první podobného rozsahu“. Vysoký počet obětí (hovoří se až o 230 000 přímých obětech) je srovnatelný s počtem obětí úderu vln tsunami v prosinci 2004, ale neštěstí na Haiti se odehrálo na mnohonásobně menším prostoru.

„Na Haiti jsme přijeli ve chvíli, kdy hlavní vlna následků neštěstí již odezněla. Na ulicích již neležela mrtvá těla, byla odklizena i část trosek,“ říká Oldřich Pospíšil, koordinátor humanitární pomoci na Haiti. Do země, kterou letos 12. ledna zastihlo ničivé zemětřesení, odcestoval z Prahy 20. ledna. Do Prahy se z Haiti vrátil po splnění mise minulý týden, jeho kolegové Arcidiecézní charity Olomouc Irena Klimková a Martin Zamazal pracují na Haiti doposud a připravují dlouhodobé projekty.

„V zemi, kde přestala fungovat veškerá infrastruktura, trvá každá záležitost nesrovnatelně déle, než v našich podmínkách. Objednání automobilu na převoz zboží nebo povolení k přistání, které si normálně zvládnete po telefonu za dvacet minut, vám zabere celý den. Telefony prakticky nefungují a navíc všude musíte zajet a vše dojednat osobně.“

Co mu osobně udělalo radost byla záchrana haitského chlapce, který visel bez známek života na schůdcích vedoucích na střechu jedoucího autobusu a bezvládně plandal nohama o zem. Spolu s kolegy autobus zastavili, upozornili řidiče a chlapce začali oživovat. Poté ho předali právě projíždějícímu týmu amerických lékařů. Jak se od nich později dozvěděli, chlapec byl zachráněn a je zdráv.

Václav Keprt, ředitel Arcidiecézní charity Olomouc, připomněl, že na Haiti, jedné z nejchudších zemí světa, pomáhá ACH Olomouc již od roku 2004. Jde zejména o Adopci na dálku (kterou již prošlo nebo se dosud týká 518 dětí), dále projekt Daruje střech nad hlavou a podpora škol a školských zařízení. Charitní projekty na obnovu Haiti podle něho potrvají dalších 5 až 10 let. „Současná vlna mezinárodní solidarity je pro tuto zemi obrovskou šancí jak se vymanit z nekonečné bídy, “ řekl Václav Keprt.

„Mezinárodní společenství Charit provozuje na Haiti jeden z největších táborů, kde přes den žije kolem 35 000 osob a nocuje dokonce 50 000 osob. Tábor, který řídí americká Charita (CRS), vyrost v Port-au-Prince na místě bývalého golfového klubu Petionville Club. V místě už vnikají první drobné krámky a služby (kadeřnictví), lidé už se zde usazují. Naším cílem je ale najít lidem trvalé místo k živobytí,“ uvedl Pospíšil a dodal: „Překvapilo mne, jakou mají Haiťané vůli se přizpůsobit a vůli žít dál.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz