Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Guardian: Čínské farmy znečišťují prostředí více než továrny, tvrdí oficiální průzkum

16. 2. 2010 - PRAHA [Econnect]

Zemědělství je v Číně větším zdrojem znečištění vod než odpadní vody z továren, tuto informaci přinesla první zpráva o znečištění životního prostředí tamější vlády. Podle úředníků by se proto měla politika ochrany prostředí více zaměřit na chov drůbeže, skotu a pěstování ovoce, píše Guardian.

Čínské ministerstvo zemědělství přitom dříve zastávalo názor, že místní farmy přispívají ke znečištění jen nepatrně. Podle právě zveřejněné studie je ale právě zemědělství zodpovědné za téměř polovinu znečištění organickými látkami - za 67 % fosforu a 57 % dusíku ve vodách.

Wang Yangliang z ministerstva zemědělství nyní názor svého úřadu přehodnotil. "Hnojiva a pesticidy hrají důležitou roli při zvyšování produktivity, ale jejich nesprávné použití má v některých oblastech vážné dopady na životní prostředí. Rychlý rozvoj chovu hospodářských zvířat přinesl velké množství potravin, ale je také hlavním zdrojem znečištění v našem životě," řekl.

Zároveň dodal, že ministerstvo zavede opatření pro efektivnější hospodaření s pesticidy a hnojivy, bude podporovat výrobu bioplynu ze živočišných odpadů a i další změny v zemědělství bude směřovat k ochraně životního prostředí.

Ze studie také vyplývá veliká závislost zemědělské produkce na hnojivech. Vláda říká, že je to nezbytné, protože Čína využívá pouze 7% světové pevniny a musí uživit 22% světové populace. Tento stav je navíc výhodný pro výrobce chemických látek. Podle Wena Tiejuna z Renmin university používají čínští zemědělci skoro dvakrát tolik hnojiva než potřebují. Nadužívání hnojiv a pesticidů kritizují také zdejší environmentální organizace, podle kterých se jedná o krátkozraké řešení.

Podle vlády je však stupeň znečištění životního prostředí v Číně na svém vrcholu a situace se začne brzy zlepšovat. Toto tvrzení je nicméně sporné. Některé podniky i vlády neuvádí o svých emisích a odpadech pravdivé údaje, množství některých látek, například ozonu nebo malých prachových částic uvolňovaných do ovzduší, se v současné době ani neměří nebo nezveřejňuje, píše Guardian.

Podle zprávy Jonathana Wattse Chinese farms cause more pollution than factories, says official survey vydané 9. 2. 2010 na Guardian.


Zdeňka Vítková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz