Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ProHaiti.cz: V jedinečném projektu se spojily Nedvědovy kopačky, Gottovy Obrazy, Saudkové akt i Svěceného smyčec

12. 2. 2010 - PRAHA [Econnect]

Desítky českých osobností od herců a hereček, zpěváků a zpěvaček, moderátorů a moderátorek přes hudebníky, malíře, fotografy, návrháře až po sportovce a sportovkyně a novináře se ve spolupráci s tvůrčí skupinou EMA a humanitární organizací ADRA rozhodly netradiční cestou pomoci Haiti.

Věnovaly předmět, který má pro ně význam, obětovaly věc, ke které mají osobní vztah, do internetové aukce ProHaiti.cz. Ta byla zahájena v pondělí 8. února 2010 a možnost dražit bude mít široká veřejnost až do 12. března tohoto roku. Desítky dobrovolníků, kteří se rozhodli ve volném čase věnovat projektu, oslovili desítky osobností. Na půl druhé stovky přispělo: Třeba Pavel Nedvěd svými úspěšnými kopačkami, Helena Vondráčková věnovala svou róbu, Dagmar Pecková koncertní šaty, Andrea Veršová šaty, ve kterých se účastnila soutěže Miss World, Kateřina Neumannová své startovní číslo z olympiády v Salt Lake City, Ladislav Špaček pamětní medaili, kterou dostal při audienci od papeže Jana Pavla II., Karel Gott knihu svých obrazů, František Skála svoji kresbu, Jaroslav Svěcený svůj smyčec z dětských let, Václav Havel pro Haiti podepsal knihu svých her, Josef Klír navrhl a vyrobil polštář, Matěj Stropnický se vzdal vlastní postele, Ivan Mládek vzácného kytarového syntetizátoru, který sám navrhl a vyrobil, Osmany Laffita se rozhodl ušít šaty, Veronika Žilková věnovala svůj zlatý prsten, Aleš Valenta podepsal své startovní číslo č. 4, Vladimír Mišík se vzdal své kravaty z prvních porevolučních let ve Sněmovně a desítky dalších osobností se vzdaly něčeho, co pro ně bylo důležité, aby pomohli potřebným.

Do jedinečného projektu, který v historii české humanitární pomoci nemá obdoby, se může zapojit každý jako soutěžící. Registrací na webové stránce ProHaiti.cz a účastí v dražbě předmětu osobnosti, kterou si vybere, přispěje účastník aukce na rozvojový projekt, který bude humanitární organizace ADRA realizovat na zemětřesením zničeném Haiti.

V půlce prvního měsíce nového roku 2010 došlo k humanitární katastrofě, která po desítky let neměla obdoby. Podle OSN byla ničivější než jihovýchodoasijské tsunami a krutější k milionům lidí. Haiti sice nebylo rájem pro život ani před katastrofou, jen třicet procent lidí mělo přístup k pitné vodě, ale to, co způsobilo lednové zemětřesení, překvapilo svým rozsahem celý svět.

Humanitární pomoc sice přišla do země relativně rychle, její distribuce ale vázla, takže jsme každodenně mohli sledovat osudy statisíců lidí trpících neúnosně dlouho. „Na takové obrázky se člověk nemůže dívat bez lítosti, a pokud ano, tak pouze poté, co se díky opakovaným a opakovaným záběrům stane vůči podobným sdělením odolný,“ říká šéf projektu ProHaiti.cz Martin Čáslavka.

Tvůrčí skupina EMA a dobrovolníci, kteří se pod garancí humanitární organizace ADRA rozhodli pomoci, chtějí právě předejít onomu otupění, předejít tomu, že až se média přestanou o katastrofu zajímat, na Haiti, statisíce obětí zemětřesení a tři miliony lidí jím postižených, si nikdo nevzpomene. Tak vznikl projekt ProHaiti.cz, jehož cílem je získat dostatek prostředků na dlouhodobější pomoc v době, kdy jejich utrpení dennodenně vídáme v televizi.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz