Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nesehnutí seznamuje se situací žen cizinek

11. 2. 2010 - BRNO [Econnect]

Nesehnutí vydalo dvě nové publikace, které upozorňují na dosud poměrně opomíjenou problematiku. Publikace seznamují se situací žen, cizinek. Vydána byla brožura z cyklu multikulturních genderových seminářů, které proběhly v listopadu a přednášela na nich řada zajímavých osobností a dále katalog z fotografické výstavy, která seznamuje s životy Češek a českých cizinek.

„Brožura s názvem Život v multikulturní společnosti: konfrontace a výzvy je sborníkem textů autorů a autorek, kteří na seminářích přednášeli, případně byli posluchači/kami“, představuje brožuru Kristýna Pešáková, organizátorka cyklu seminářů. Lenka Šafránková Pavlíčková z NESEHNUTÍ v brožuře vysvětluje, proč je důležité v souvislosti s migrací mluvit nejen o cizincích, ale také o cizinkách. Další autorka upozorňuje, jak se náš vztah k příchozím odráží v jazyce, který používáme, jiné píšící poodhalují, jaký je vztah náboženství k ženám. Neboť také náboženství ovlivňuje život lidí, kteří k nám přicházejí. Mezi autorkami textů v brožuře můžeme najít např. Blanku Knotkovou-Čapkovou, badatelku a překladatelku, zaměřující se na téma hinduismu a život žen v Indii.

V brožuře najdeme také texty neziskových organizací, které se zaměřují na praktické problémy. Intervenční centrum Spondea představuje začínající projekt, který je zaměřen na pomoc obětem domácího násilí u skupiny se specifickými potřebami - cizinců a cizinek žijících v České republice. V brožuře ovšem naleznete také řadu dalších poutavých článků, které si rozhodně nenechejte ujít. Brožuru je možné objednat kontaktováním NESEHNUTÍ. Nejdříve bude zdarma distribuována organizacím a úřadům, které pracují s cizinci a cizinkami. Nabídnuta bude také široké veřejnosti. Brožuru v elektronické podobě naleznete na: http://nesehnuti.cz/publikace/brozura_Zivot_v_multikulti_RGB.pdf .

Katalog z výstavy Multikulti subjektivem: My a ony, který NESEHNUTÍ současně s brožurou vydává, se s ní ideálně doplňuje. Je totiž ne pohledem odborníků/ic na cizince, cizinky a migraci, ale výpovědí o životě cizinek samých. Obsahuje fotografie, jejichž autorkami byly obyčejné ženy - Češky a české cizinky. V počátku zrodu výstavy stála fotografická soutěž, jíž se zúčastnila rozmanitá skupina Češek a českých cizinek, které s překvapivou otevřeností nechaly nahlédnout do intimity svého života nebo života žen okolo sebe.

V rámci fotosoutěže se sešly ženy s různým národnostním a kulturním pozadím, které jako prostředek výpovědí o sobě i svém okolí zvolily univerzální a všemi srozumitelný jazyk - obraz. Jejich fotografie jsou v mnoha případech pracemi „pouze“ amatérských fotografek a jejich síla často nespočívá ani tak v technické dokonalosti, ale spíše v síle výpovědi, v sociologickém rozměru fotografií, v příbězích, v pestrosti, intimitě. Fotografie zde funguje jako demokratický prvek, který umožnil shromáždit, předat a konfrontovat myšlenky a zkušenosti na první pohled „obyčejných“ žen, které spoluvytvářejí českou společnost. Svou rozličností zároveň vyvrací generalizující představy a stereotypy o tom, „jaká je“ žena, Češka, cizinka.... žijící v české společnosti.

„Každá je jiná a nebýt popisek u fotografií, asi bychom ani nepoznali, zda se jedná o Češku nebo cizinku...“, vysvětluje Lenka Šafránková Pavlíčková, která s nápadem výstavy přišla. Katalog v elektronické podobě naleznete na: http://nesehnuti.cz/publikace/Katalog_Multikulti_subjektivem_RGB.pdf. Distribuován bude především autorkám fotografií, neziskovým organizacím, ale také veřejnosti, která tak bude moci nakouknout do života českých cizinek.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz