Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Den bezpečnějšího internetu se zaměřuje na ochranu osobních údajů

9. 2. 2010 - PRAHA [Econnect]

Sedmý ročník Dne bezpečnějšího internetu se koná v úterý 9. února 2010 ve více než 60 zemích celého světa. Letošním hlavním tématem je ochrana osobních údajů pod heslem "Víš, co posíláš? Mysli!" (Think B4 U post!).

Nové technologie nyní z každého, a zejména z mladých lidí, udělaly vydavatele informací, obrázků, videí. Navíc může každý z nás nastavit svoji online identitu tak, abychom se stali známými "celebritami".

Nové příležitosti sebevyjádření a tvořivosti mohou ovšem vést ke komplikacím a dokonce i traumatickým situacím. Například fotografie, které se dostanou na internet, tam často zůstanou trvale a kdokoliv je může shlédnout, dokonce i po letech, ve zcela jiných souvislostech. Uveřejnění fotografie z dnešního skvělého mejdanu může mít nečekané následky v budoucnu, když se budeme ucházet o nové zaměstnání.

Děti a dospívající by proto měly být informovány, jak zodpovědně zacházet s osobními údaji, fotografiemi a video záznamy, které posílají na internet a současně respektovat právo jiných lidí na rozhodnutí, zda a jaké osobní údaje
nebo fotografie či videa tam uveřejňovat.

České Národní centrum bezpečnějšího internetu a 27 národních center sítě Insafe společně se svými partnery v téměř 40 zemích zvou mládež a dospělé k účasti na lokálních, regionálních a online akcích, aby se zamysleli nad podmínkami publikování osobních údajů a obrazových záznamů na internetu. Součástí kampaně je videoklip na podporu kampaně, který je k dispozici ve všech oficiálních jazycích EU. Klip současně s informacemi o kampani a souvisejících akcích najdete na (www.saferinternetday.cz).

U příležitosti letošního Dne bezpečnějšího internetu startuje Národní centrum bezpečnějšího internetu společně s Úřadem vlády projekt Červené tlačítko (www.cervenetlacitko.cz).

Červené tlačítko je softwarová aplikace, kterou si každý uživatel internetu může zdarma a anonymně instalovat jako zásuvný modul internetového prohlížeče na svém počítači. S jeho pomocí pak může jednoduše, rychle a anonymně hlásit internetové horké lince ilegální obsah, na který narazí při svém brouzdání internetem. Věříme, že Červené tlačítko najde své místo také na počítačích umístěných na veřejných místech přístupu k internetu, ve školách, policejních úřadovnách.

S jeho pomocí můžeme efektivně bojovat proti šíření nelegálního obsahu na internetu, jako je šíření obrazových záznamů zneužívaných dětí ("dětské pornografie"), rasismu, xenofobie, apod.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

9. 2. 2010

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Kalendář akcí občanské společnosti

kalendar.ecn.cz Akce po celé ČR z oblasti:

životní prostředí - lidská práva - sociální oblast, kultury - neziskový sektor...

kalendar.ecn.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz