Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Třicet let hnutí Food Not Bombs přijede do Brna připomenout jeho zakladatel

22. 1. 2010 - BRNO [Econnect]

U příležitosti 30. výročí založení dnes už celosvětového hnutí Food Not Bombs navštíví Brno jeden z jeho zakladatelů, Keith McHenry. Při této příležitosti přednese v pondělí 25.1. 2010 v Místogalerii Skleněná louka přednášku o historii a současném vývoji tohoto hnutí. Ke zhlédnutí bude film o Food Not Bombs v Africe. Akce začína v 19:30.

Hnutí Food Not Bombs vzniklo v USA roku 1980 během protestů proti rozšiřování nukleárních zdrojů energie a jeho nezávislé skupinky fungují dnes už po celém světe. Rozdávaním vegetariánskeho či veganského jídla protestují proti militarismu, chudobě, za práva sociálně znevýhodněných lidí a práva zvířat. Aktivisté a aktivistky sbírají, vaří a rozdávají jídlo, které se z různých důvodů, například porušený obal, blížící se datum spotřeby či byrokratické nařízení v restauračních zařízeních, jinak vyhazuje. „Je tak zřejmé, že příčinou hladu ve světě není nedostatek jídla a zdrojů, ale jejich nespravedlivé přerozdělení a zbytečné plýtvání“, upozorňuje Peter Tkáč, dobrovolník Food Not Bombs a jeho kolega Jiří Bolf doplňuje: „Oblastí v níž dochází k naprosto zbytečnému plýtvání je zbrojní průmysl. Nejenom, že v něm vlády utápějí neuvěřitelné sumy, které by mohli zcela efektivněji investovat jinde, ale taktéž platí za produkt, jenž je primárně vytvořen k zabíjení a způsobování utrpení".

Sám Keith McHenry spoluzakládal jednu z prvních skupinek Food Not Bombs v Bostnu v roce 1980 a další v San Francisku o šest let později. Hnutí se věnuje dodnes a patří mezi jeho nejvýznamnější propagátory ve světě. Pro svoje radikální názory a aktivizmus se nevyhnul policejní perzekuci, dohromady strávil více než 500 nocí v policejních celách, až ho Amnesty International označila za vězně svědomí a konala akce za jeho propuštění. Je jen ironií dnešní doby, že McHenryho, který se celý svůj život věnuje rozdávání jídla a mírovým aktivitám, považuje americké Ministerstvo zahraničních věcí za jednoho ze 100 nejnebezpečnějších lidí pro svůj režim.

V Brně funguje Food Not Bombs od května roku 2001, kdy se v rámci protestu proti zbrojařskému veletrhu IDET jídlo rozdávalo poprvé. Dnes už zde funguje několik nezávislých skupinek, které každou sobotu nabízejí jídlo komukoliv, kdo projeví zájem. Součástí aktivit je však i rozdávání šatstva, benefiční koncerty, účast na antimilitaristických a ekologických akcích apod.

Ačkoliv jsou aktivity skupin Food Not Bombs zaměřeny výhradně na nenásilnou formu protestu, dostávají se občas jeho členové do centra pozornosti policejních složek, jak ukazuje i sám život zakladatele Keitha McHenryho. Vysvětlení, proč tomu tak je, podává jedna aktivistka takto:
„Rozdávat jídlo veřejně bez nároků na peníze či vděčnost je v současné společnosti považováno za divné, podezřelé a tím pádem nežádoucí. Food not Bombs považuje např. základní potřebu najíst se za právo a ne výsadu. Svým rovnostářským přístupem tak narušuje hierarchii kapitalismu, na což složky tento systém hájící nejsou zvědavé.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz