Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Události, komentáře: Dvojí angažmá Martina Bursíka, spojení Mlynáře s těžaři a stažení novely horního zákona

3. 2. 2010 - PRAHA [EcoMonitor]

Ve včerejším pořadu České televize Události, komentáře se setkali poslanec Martin Bursík a šéf poradců předsedy vlády Vladimír Mlynář. Mluvilo se o okolnostech stažení novely horního zákona a informacích, podle kterých Bursík radil těžařům ohledně prolomení limitů, ale i o dvojím angažmá Martina Bursíka pro těžaře a ministerstvo životního prostředí a napojení Vladimíra Mlynáře na těžařskou lobby. Podle Bursíka má vláda záměr limity kvůli těžařské lobby prolomit. Mlynář přirovnal Bursíkův postup vůči vládě za sládkovský.

Martin Veselovský položil Martinovi Bursíkovi otázku, co jej přimělo vystoupit ve sněmovně a obvinit vládu z toho, že její chování má korupční znaky a že je zlobována těžaři. „Nestává se často, aby identický návrh zákona dostal od dvou vlád, které jej po sobě posuzují, opačné znaménko,“ řekl Bursík. Podle jeho slov Topolánkova vláda, ve které byl Bursík ministrem životního prostředí, dala kladné znaménko. Vláda prý hlasovala jednomyslně. „Cílem té novely bylo odstranit mezeru ve stávajícím zákoně, aby bylo možné odepsat zásoby hnědého uhlí,“ vysvětloval Bursík. Tento návrh prošel kompletní procedurou v Topolánkově vládě. „Následující vláda premiéra Fischera velmi nestandardním způsobem tento návrh vládního zákona stáhla z projednávání ze sněmovny. Ten nestandardní způsob tkví v tom, že návrh na stažení podal ministr průmyslu, ačkoliv ten, kdo měl kompetenci podat, byl ministr životního prostředí, protože ten byl předkladatelem,“ řekl Bursík.

Podle Vladimíra Mlynáře však vláda jednala zcela korektně. „Moje politická zkušenost říká, že pan poslanec Bursík zahájil volební kampaň a tak masivně zaútočil na pana premiéra Fischera,“ řekl Mlynář. „Ani já, ani premiér Fischer jsme se nijak neangažovali v procesu stažení návrhu novely horního zákona z poslanecké sněmovny,“ dodal. Podle jeho vysvětlení s návrhem na stažení horního zákona přišel ministr průmyslu Vladimír Tošovský, který se odvolával na kompetenční zákon. Pro stažení zákona hlasovali všichni přítomní ministři vlády, kromě ministra za Stranu zelených. „Výjimka z připomínkového řízení, o které pan poslanec Bursík také mluví, byla udělena, jako je udělována stovkám dalších dokumentů. Desítky dokumentů týdně dostávají výjimku z připomínkovacího řízení,“ říká Mlynář.

Podle Martina Bursíka souvisí stažení novely horního zákona se snahou prolomit limity těžby. „Je to cesta k prolomení limitů, o tom není pochyb, ale jsou to především kroky, které kompletně vyhovují zájmům těžební společnosti,“ tvrdí Bursík. Vladimír Mlynář ale tvrdí, že tomu tak není. „Ten zákon byl stažen ze dvou důvodů. Nejdříve má být přijata energetická koncepce, která rozhodne, zda a jaké uhlí budeme v budoucnu využívat, a teprve potom má být připravena novela horního zákona. A druhý důvod je, že osm měsíců poslanecká sněmovna nezařadila ten minulý návrh na své jednání,“ řekl Vladimír Mlynář. „Problém je v tom, že pan poslanec Bursík v době, kdy byl místopředsedou vlády, politickým jednáním dosáhl toho, že předkladatelem novely bylo ministerstvo životního prostředí, nikoliv ministerstvo průmyslu a obchodu, jak vyplývá z gesčního zákona“.

Je to nemorální, nezlobte se

Martin Veselovský připomněl články z Lidových novin, kde bylo zmíněno, že Martin Bursík jako poradce ministra životního prostředí zpracoval analýzu i pro Mosteckou uhelnou společnost. „Byla tam zmíněna i cena, kterou jste za tuto analýzu měl dostat - jeden a půl milionu korun. Po pravdě řečeno, to je docela spousta peněz. Za co jste to dostal?,“ položil otázku Martin Veselovský.

„Já myslím, že to je úplně v pořádku za práci, která trvala tři roky. Musíte se na to dívat tak, že to byla konzultační kancelář, to nebyl nějaký přivýdělek poslance,“ řekl Martin Bursík. V době, kdy pracoval jako konzultant, nebyl poslancem. Náplň práce popsal takto: „Dominantní podíl práce se týkal aktivit, které se snažily zvrátit proces privatizace elektroenergetiky v České republice, zvrátit úsilí vytvořit v České republice tak zvaný superČEZ, což se bohužel nakonec nepodařilo. Já jsem tehdy dělal na několika projektech se zahraničními partnery, které se týkaly liberalizace trhu s elektřinou.“

„Pane Mlynáři, vy jste bývalý novinář, jak vám přijde ta časová souslednost skutečností, že po tom, co pan Bursík vystoupil v poslanecké sněmovně, se relativně brzy v Lidových novinách objevuje materiál, který podle všech dostupných informací musí pocházet buď z Mostecké uhelné nebo z majitele Mostecké uhelné, Czech Coalu. Jak to na vás působí?,“ položil další otázku moderátor.

„Já už nejsme novinář mnoho let,“ připomněl Vladimír Mlynář. „Pokud to jsou nepravdivá obvinění, tak je mi pana Martina Bursíka líto,“ dodal. Podle Mlynáře je ale překvapivá skutečnost, že v době, kdy byl Bursík poradcem ministra Ambrozka, současně pracoval pro uhelnou společnost. „Přijde mi trochu absurdní, aby mě tady obviňoval z nějakého lobbyismu, když tady teď řekl, že jeho úkolem bylo zvrátit rozhodnutí o privatizaci české energetiky, tudíž byl jakýmsi lobbistou za peníze Czech Coalu,“ řekl Mlynář.

Martin Veselovský se následně ptá Martina Bursíka na jeho paralelní práci pro ministerstvo i těžaře. „Já jsem pracoval pro ministerstvo životního prostředí na konkrétních projektech a byl jsem vlastně osočen panem Dobrovským z dozorčí rady Czech Coalu, že jsem spolupracoval i s touto uhelnou společností na přesídlení vesnic a likvidaci územně ekologických limitů,“ řekl Martin Bursík. Jak dodal, toto tvrzení pan Dobrovský ničím nedoložil. „Absurdita toho obvinění je zřejmá nejenom z toho, co jsem dvacet let dělal a jak se za mě postavili všichni ti, kteří mě znají, ale především z toho, že ve stejném roce, kdy jsem měl být tím údajným dvojitým agentem, jsem vedl na ministerstvu životního prostředí expertní tým. Výsledkem mého působení bylo prosazení scénáře energetické politiky, který se lišil od scénářů ministerstva průmyslu v tom, že zachovával uzemně ekologické limity těžby. To znamená, že tohle nařčení je zcela vyvráceno tím, co jsem konkrétně na ministerstvu životního prostředí dělal,“ hájil se Martin Bursík.

Martin Veselovský se následně ptal, zda Martin Bursík ví, odkud se ony materiály vzaly. „Je zřejmé, že informace poskytla novinářům nějakým prostřednictvím společnost Czech Coal,“ myslí si Martin Bursík. Podle něho je bez pochyb, že iniciátorem kampaně byla tato uhelná společnost. Důvodem prý bylo odstranit toho, kdo klade nepříjemné otázky.

Na to navázal Vladimír Mlynář, podle kterého Bursík otázky neklade. „Pan poslanec vystoupil ve sněmovně a obvinil premiéra České republiky z korupce,“ řekl Mlynář. „Kdyby ten problém chtěl řešit, tak se objednal k premiérovi, ten by ho jistě přijal a mluvil by s ním. Zavolal by mě, vždyť my se léta známe, já bych mu řekl to, co tady teď říkám. Mohl interpelovat ve sněmovně.“ Podle Mlynáře ale Bursík rozjel politické divadlo. „A teď o něm vypluly na povrch věci, které mě osobně velmi překvapily. Já považuji za nenormální a nemorální, když byl poradcem ministra Ambrozka, že pracoval pro Czech Coal. Já jsem poradce předsedy vlády a nemám žádný jiný příjem. Já to považuju za nenormální, nezlobte se,“ řekl na adresu Martina Bursíka Vladimír Mlynář.

Jako sládkovci

Martin Veselovský připomněl, že na úterní tiskové konferenci označil Martin Bursík šéfa poradců předsedy vlády Vladimíra Mlynáře jako člověka, který je napojený na těžařskou lobby. Podle Bursíkova úterního prohlášení by si měl předseda vlády lépe vybírat své spolupracovníky. „Co dělá Vladimír Mlynář tak děsivého, že by si na něj měl dát Jan Fischer pozor? Co by s ním měl pan Fischer udělat?,“ zeptal se Martin Veselovský.

„To vůbec není moje záležitost, co by měl pan Fischer dělat s Vladimírem Mlynářem,“ řekl Martin Bursík. Podle něho je potřebné mít v exponované funkci okolo sebe lidi, na které se můžete spolehnout „Česká televize někdy minulý týden odvysílala pořad Třináctá komnata, z kterého bylo zcela zřejmé, že tady je velmi blízký vztah a kamarádství mezi předsedou dozorčí rady Czech Coal Janem Dobrovským a Vladimírem Mlynářem,“ říká Martin Bursík.

Vladimír Mlynář k tomu poznamenal, že se s Janem Dobrovským zná dlouho a nikdy se tím netajil. „Ano, znám šéfa dozorčí rady Czech Coal Jana Dobrovského dvacet pět let, znám ho z doby disentu, Charty 77. Nikdy jsem se tím netajil, na to nemusel pan poslanec sledovat Třináctou komnatu,“ řekl Mlynář a dodává, že nikdy nevstupoval coby poradce předsedy vlády do aktivit týkajících se něčeho, co by mohlo mít vztah s těžařskými společnostmi. Podle Mlynáře je Bursíkovo obvinění vlády z korupce ve stylu, jakým naposledy mluvili sládkovci.


mmo

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz