Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Evropská města vyzývají k podpoře Návrhu Yasuni

3. 2. 2010 - PRAHA [Econnect]

Koalice 1 500 evropských měst sdružených v Klimatické alianci společně s neziskovými organizacemi ASTM Lucembursko a Nadací Partnerství vyzývají vlády evropských zemí k podpoře ekvádorského „Návrhu Yasuni“. Unikátní návrh kombinuje opatření na ochranu klimatu, přírodního a kulturního dědictví s efektivní rozvojovou pomocí, která pomůže transformovat ekonomiku rozvojové země závislé na exportu ropy. Tento model, vycházející z iniciativy občanské společnosti, je možné úspěšně aplikovat i v dalších tropických zemích.

Ekvádor vnesl do klimatických diskusí ojedinělý rozruch, když navrhnul, že dobrovolně nevytěží 846 milionů barelů ropy, které leží pod národním parkem Yasuni. Díky tomuto kroku by se do atmosféry nevypustilo dalších 407 milionů tun oxidu uhličitého. Od mezinárodního společenství však očekává kompenzaci ve výši alespoň poloviny předpokládaných tržeb z prodeje ropy.

Návrh Yasuni prezentovaný v roce 2007 byl loni důkladně rozpracován a získal například podporu německého Bundestagu i řady mezinárodních institucí včetně Evropské unie a UNDP (program OSN pro rozvoj). Po prezentaci na klimatickém summitu v Kodani na začátku roku však návrh ohrožují vnitřní rozpory ekvádorského vyjednávacího týmu. Prezident Rafael Correa již odvolal ministra zahraničí a zároveň hlavního vyjednavače Falconiho. „Vyzýváme k podpoře unikátního návrhu Yasuni,“ stojí v otevřeném dopise Klimatické aliance a Nadace Partnerství ekvádorskému prezidentovi Correovi.

Za Českou republiku přislíbil premiér Fischer do roku 2012 částku 12 milionů EUR na ochranu klimatu v rozvojových zemích. Rozvojové a ekologické organizace poukázaly na to, že v kontextu 30 miliard dolarů, které přislíbily rozvinuté země, tato částka není dostatečná a že jde v zásadě pouze o účetní trik. Tyto finance byly totiž na rozvojovou pomoc vyčleněny již dříve. „Česká republika se svými emisemi 12 tun oxidu uhličitého na hlavu nese za škody způsobené klimatickými změnami v rozvojových zemích značnou odpovědnost. S omezenými prostředky, které má, je na místě zvažovat jejich co možná nejefektivnější využití,“ říká Tomáš Růžička z Nadace Partnerství.

Přínosy Návrhu Yasuni:
1. Chrání původní deštný prales s unikátní rozmanitostí rostlin a živočichů
2. Chrání prostředí, v němž žijí původní indiánské kmeny tradičním způsobem života lovců a sběračů
3. Nevytěžením zásob ropy nedojde k vypuštění 407 milionů tun oxidu uhličitého
4. Umožňuje transformovat ekvádorskou ekonomiku a diverzifikovat příjmy z těžby ropy

Všechny tyto přínosy modelu pomáhají naplňovat cíle české rozvojové pomoci i programu Rozvojové cíle tisíciletí. Zároveň přispívají k naplnění závazku přispět k ochraně klimatu v rozvojových zemích.

Klimatická aliance evropských měst je největší evropskou sítí měst zasazujících se o ochranu a zachování globálního klimatu. Její iniciativa se vztahuje především na redukci skleníkových plynů v industriálních zemích na severu a na zachování deštných pralesů na jihu planety.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz