Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ENN: Sčítání ptáků za pomoci veřejnosti chystá Velká Británie

3. 2. 2010 - PRAHA [EcoMonitor]

Jak může být krutá zima, jako je ta letošní, náročná pro volně žijící zvířata a zejména pro ptáky? Pokusí se to zjistit Královská společnost pro ochranu ptáků, která tento víkend pořádá sčítání ptáků ve Velké Británii ve spolupráci s veřejností. Díky tomu odhadne úbytek a nárůst ptačí populace, informuje server ENN.

Tento každoroční průzkum je údajně v současnosti světově největším "občansko-vědeckým projektem". V loňském roce se zúčastnilo více než 550 tisíc lidí, kteří počítali ptáky ve svých krmítkách, na terasách a zmrzlých trávnících. Letošní rok má sčítání zvláštní význam, protože je extrémně chladné a nepříznivé počasí. Odborníci si od výsledků slibují pravděpodobně první skutečný údaj o rozsahu úmrtnosti zpěvných ptáků přes zimu. Má jít převážně o velmi malé druhy, pobývající v zahradách, které jsou zvláště citlivé na chlad; například sýkorky, střízlíci, možná i červenky.

Během průzkumu budou lidé jednoduše pozorovat své zahrady po dobu jedné hodiny, a zapíší spatřené množství jednotlivých ptačích druhů. Zaznamenané výsledky mají být jasným přehledem o ptačí populaci a jejích proměnách přes zimu. V minulém roce se napočítalo přes 8,5 milionu ptáků v 73 druzích. Ptáci byli sledováni v 279 tisících zahradách v celé Velké Británii.

Ukázalo se, že je se svým počtem již šestým rokem na první příčce vrabec domácí. V průměru bylo za hodinu na jedné zahradě spatřeno 3,70 jedinců tohoto druh. Zatímco špaček skončil druhý, s průměrem 3,21 ptáků na zahradu a kos jako třetí s průměrným počtem 2,84 ptáků. Velkým překvapením loňského roku se stala sýkorka, která se po dlouhé mírné zimě a následného populačního boomu dostala mezi deset nejčastěji spatřených ptáků.

Daleko horší dopad nežli užívání pesticidů, střelba ptactva nebo jakákoli jiná lidská činnost měla na populaci ptáků ve Velké Británii zima roku 1963. Podle ENN šlo o vůbec největší neštěstí na anglických ostrovech ohledně ptactva v moderní době.

Podle článku Michaela McCarthyho 'Experts fear count will reveal a deadly winter for birds' vydaného 28. ledna 2010 na ENN.


Dominika Patrovská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz