Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dnes zahajuje výuku česká škola v rovníkové Africe

1. 2. 2010 - PRAHA [Econnect]

Dne 1.2. 2010 zahajuje výuku nově postavená Základní škola sv. Jana Nepomuckého v ugandské Kitule, kterou z příspěvků dárců z celé České republiky zbudovala Arcidiecézní charita Praha. Základní školu založila pražská Charita v oblasti, kde působí program Adopce na dálku®.

Stejně jako podpora školáků formou „adopce“ i nově zřízená škola si klade za cíl pomáhat dětem z nejchudších rodin ve vesnických oblastech. Ani základní vzdělání totiž není v Ugandě samozřejmostí – celá čtvrtina dospělých Uganďanů neumí číst a psát.

Příprava projektu včetně výběru lokality započala na konci roku 2008. Samotná stavba byla zahájena v květnu 2009. Na pozemku, který zdarma poskytla místní diecéze Lugazi, vyrostla školní budova se čtyřmi třídami, školní kuchyně, jídelní přístřešek, administrativní blok a toalety. V druhé stavební fázi (únor – říjen 2010) zbývá postavit ubytování pro učitele, upravit sportoviště a celý školní areál.

V prosinci 2009 proběhl výběr učitelů. Všichni absolvovali školení zaměřené na metodu tématického vyučování, jež klade důraz na praktické znalosti a dovednosti, které umožní dětem lepší orientaci v reálném světě. Kritériem výběru prvních 200 žáků byla sociální potřebnost. Všechny děti byly zároveň zapojeny do programu Adopce na dálku® a v České republice nyní hledají dárce, kteří by jejich studia sponzorovali. Na první rodičovské schůzce v lednu t.r. byla zdůrazněna důležitost vzdělání a nezastupitelná role rodičů při studiu dětí.

Přípravu projektu koordinovala na místě zkušená pracovnice Arcidiecézní charity Praha Kateřina Karásková a dobrovolník Ondřej Suchánek z Univerzity Palackého v Olomouci. Jejich úkolem bylo připravit celý projekt a následně také monitorovat stavbu a efektivní využití prostředků, které poskytly tisíce dárců z Česka. Celkový rozpočet stavby dosahuje 5 miliónů Kč. Dárci mohou stále přispívat a podpořit svým finančním darem pokračující stavební práce.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz