Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Světluška rozdělovala vybrané peníze zrakově postiženým

2. 2. 2005 - PRAHA [Econnect]

Devítiletá Terezka nevidí, má ale absolutní sluch. Díky dobročinné sbírce budou moci rodiče své dcerce, která má velký zájem o hudbu a dokáže improvizovat, koupit klavír – ten by jinak rodina s nízkými příjmy pořídit nemohla. Terezka je jednou z mnoha lidí, kterým tak pomohla sbírka pro zrakově postižené Světluška, v níž Nadační fond Českého rozhlasu během loňského roku rozdělil více než pět milionů korun.

Na přímou pomoc rozdělil fond v roce 2004 z výtěžku 2. ročníku sbírky Světluška částku 5 250 607 korun. Drtivou většinu těchto prostředků – 4,8 milionu korun – nasbírali dobrovolníci a dobrovolnice do lucerniček. "Patnáctého září mohli lidé v ulicích tří set českých měst již podruhé potkat tisíce 'okřídlených broučků' - světlušek. Studenti v kostýmech světlušek nabízeli okolojdoucím pohlednice se světluškou namalované nevidomou malířkou Pavlou Francovou. Za každou zakoupenou pohlednici vybírali symbolických 25 korun do zapečetěné lucerničky – pokladničky," popisuje ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Martina Kaderková. "Další finanční prostředky přišly přímými dary na sbírkové konto Světlušky deset devítek 99999 99999/0600, na které je možné přispívat po celý rok nebo dárcovskou SMS," dodala ředitelka fondu.

Pomoc rodinám – pro postiženou holčičku i pro nevidomou mámu

Mezi ty, kdo získali od Světlušky příspěvek, patří i jedenatřicetiletá nevidomá maminka zdravé roční holčičky. Edita V. z Prahy si tak může hradit sedm hodin asistence týdně po celý další rok – finanční pomoc je jí jakožto samoživitelce a zároveň studentce sociální práce důležitou podporou. Sbírka pomohla také rodině nevidomé tříleté Žanety z Pardubic – holčička je kromě zrakového postižení také upoutaná na lůžko a její matka požádala o pomoc při koupi staršího, ale bezpečného auta, které by usnadnilo každodenní komplikovanou přepravu.

Protože se však matka Žanetce nepřetržitě věnuje a nemůže prostředky vlastními silami ušetřit, příspěvek od úřadu k pořízení automobilu v dobrém technickém stavu nestačil. Světluška proto podpořila rodinu částkou 114 000 korun z výtěžku prvního ročníku sbírky. "Zpráva o poskytnutí tohoto příspěvku mně až vehnala slzy do očí. Potěšilo mě a dojalo zároveň, že osud postiženého člověka není všem ostatním lhostejný a že existují lidé, kteří se snaží pomoci a ulehčit tak nemocnému a zároveň pečovateli jejich nelehkou životní cestu," napsala matka nevidomého dítěte organizátorům sbírky.

Světluška pokračuje dál

O podporu mohou jednotlivci organizátory sbírky žádat lidé s těžkou ztrátou zraku kdykoli během roku, o grant mohou požádat v grantovém řízení také nevládní organizace, které na území České republiky poskytují zrakově postiženým odborné služby. O rozdělení finančních prostředků ze sbírky světluška pak rozhoduje komise nezávislých odborníků.

Světluška je dlouhodobým sbírkovým projektem, na jehož koordinaci v regionech se podílely vybrané domy dětí a mládeže a střediska volného času. "Ke spolupráci přizvaly stejně jako v předchozím roce střední a vyšší školy a spřátelené neziskové organizace," uvedla Martina Kaderková.

Na konto světlušky putoval výtěžek z desítek doprovodných benefičních akcí, které se uskutečnily v průběhu celého roku. Lidé přispívali prostřednictvím dárcovských SMS zpráv – těch bylo do konce roku 2004 odesláno přes patnáct tisíc. Organizátoři si pochvalují také výsledek historický první sms-aukce v éteru, při níž byla v červnu na vlnách Radiožurnálu vydražena soška Anděla – ocenění za píseň Nebe věnovali do dražby Anna K. a Tomáš Vartecký. V aukci získaných 94 tisíc korun umožnilo zakoupení přístroje na měření nitroočního tlaku pro zrakově postižené děti v Centru zrakových vad v Motole.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz