Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Arnika žádá hejtmany, aby nedopustili kácení zdravých alejí

28. 1. 2010 - PRAHA [Econnect]

Budeme letos zase svědky kácení alejí podél silnic? Přestože parlament loni zpřísnil zákonnou ochranu stromořadí, sdružení Arnika se obává, že i letošní zimu mohou padat k zemi zdravé stromy. Jak totiž vyplývá z předběžného průzkumu Arniky, silniční správy využily času, než začal platit nový zákon, a připravily se na kácení tisíců stromů. Arnika se momentálně snaží zjistit přesné údaje a zároveň oslovuje hejtmany všech krajů a žádá je, aby devastaci české krajiny předešli.

„Podle původního zákona na ochranu přírody a krajiny platila pro správce silnic výjimka. Nemuseli žádat o povolení ke kácení stromů, stačilo jim zaslat úřadu oznámení. Řada silničních správ toho využila a v době, než začal platit nový zákon, tedy před 1. prosincem 2009, oznámila záměr kácet tisíce zdravých stromů,“ vysvětluje mluvčí sdružení Arnika Zora Kasiková. „Zatím není jasné, zda správci těchto oznámení využijí, teoreticky ale můžeme být svědky plošného kácení alejí stejně jako v minulých dvou zimách,“ dodává Kasiková. Stejné tvrzení podle Arniky platí také pro silnice spravované Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Arnika oslovuje dopisem hejtmany všech krajů a žádá je, aby zabránili plošnému kácení zdravých alejí ve svých krajích. Sdružení se obrací také na jednotlivé silniční správy a snaží se zjistit, jaký počet stromů je navržen ke kácení a z jakých důvodů. (Text dopisu viz příloha.)

„Na základě přesnějších informací se budeme snažit kácení zdravých stromů zabránit,“ říká Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. „Aleje jsou typickou součástí české krajiny a vedle přínosu pro životní prostředí mají také velký význam estetický, kulturní a historický. Proto je důležitá jejich záchrana,“ vysvětlil Skalský.

Zda se kácet bude či nebude, může rozhodnout i stav rozpočtů silničních správ. „V minulých dvou letech se masivně kácelo i proto, že byla mírná zima a na účtech silničářů zbyly neutracené peníze určené původně k odklízení sněhu. Místo na opravy silnic nebo ošetřování stromů je pak silničáři použili ke kácení,“ podotkl Martin Skalský.

„Reforma veřejné správy se dotkla také silničních správ a vedla k výraznému zeštíhlení personálu. Zatímco dřívější okresní správy zaměstnávaly pracovníky, kteří údržbě stromů rozuměli a starali se o ně, dnešní krajské správy na to žádné odborníky nemají. To pak vede k tomu, že stromy nejsou správně ošetřované, případně i k přehmatům při kácení,“ říká Vendula Krčmářová z Arniky, která se zabývá ochranou alejí na Moravě.

Arnika si vyžádala od krajů přehledy kácení v uplynulých letech. Z údajů, které poskytlo Ředitelství silnic Zlínského kraje, vyplývá, že v letošní zimě plánuje vykácet 1700 stromů. Jako důvod uvádí, že stromy jsou přestárlé nebo že byly poškozeny vichřicí v říjnu 2009. Od roku 2003 vykácela správa silnic v kraji celkem 4422 stromů, z toho 208 s průměrem kmene větším než půl metru. V případech, kdy kácení stromů povolovaly obecní či městské úřady, nařídily také náhradní výsadbu. Vysázelo se 970 stromů, avšak ne vždy podél silnic, kde probíhalo kácení (1).

Situace ale není ve všech krajích stejná. Například na Vysočině se sdružení Arnika podařilo navázat konstruktivní spolupráci s hejtmanstvím i Krajskou správou a údržbou silnic (KSUS). „Krajská správa silnic plošné kácení u silnic II. a III. třídy nechystá, k zemi půjdou pouze suché stromy, navíc opět obnovuje bezpečnostní nátěry stromů. Jednotlivá pracoviště silniční správy v kraji navíc letos podala žádost o přidělení prostředků z Operačního programu životní prostředí,“ upozorňuje Jana Vitnerová z jihlavské pobočky Arniky. Pokud uspějí, mají v úmyslu použít prostředky na dendrologické posouzení dřevin podél silnic v kraji a na odborné ošetření stromů. Významné kácení ale plánuje Ředitelství silnic a dálnic, které podle našich informací letos chce na Vysočině vykácet 440 stromů u silnic I. třídy, jež spravuje, a to místy i plošně,“ varuje Jana Vitnerová.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

30. 1. 2010

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz