Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sníh pod okny ČEZ zčernal. Kvůli Prunéřovu

20. 1. 2010 - PRAHA [Econnect]

Zaměstnancům společnosti ČEZ se z jejich hlavního sídla v Duhové ulici v Praze naskytl nezvyklý pohled: 19 lidí pod jejich okny začalo barvit tající sníh načerno, vztyčilo kouřící komín a rozvinulo transparent s nápisem „Nešetřete na zdraví Severočechů!“. To vše kvůli plánům firmy na plánovanou přestavbu její největší hnědouhelné elektrárny v Prunéřově. Členové chomutovského sdružení Chomutov – pod pokličkou ČEZ tak chtěli s pomocí Greenpeace a Ekologického právního servisu srozumitelným způsobem sdělit vedení firmy, že odmítají její plány na prodloužení provozu elektrárny na dalších 25 let s využitím zastaralé a neúčinné technologie.

Elektrárna Prunéřov je největším českým zdrojem emisí jak skleníkového plynu oxidu uhličitého, tak zdraví škodlivých oxidů síry a oxidů dusíku. Pokud ČEZ z ekonomických důvodů odmítá zvýšit účinnost elektrárny o dalších 10 % a snížit tak znečištění, znamená to mimo jiné, že chce ušetřit na zdraví místních lidí. Členové chomutovského sdružení, Greenpeace i Ekologický právní servis doufají, že ministerstvo životního prostředí vydá v nejbližších dnech k záměru na přestavbu a prodloužení provozu elektrárny negativní stanovisko.

Markéta Plechatá ze zmíněného chomutovského sdružení dnes uvedla: „ČEZ přece nemůže ohrožovat naše zdraví jen proto, aby ušetřil. Existují jen dvě přijatelné možnosti: buď firma použije v Prunéřově stejně kvalitní technologii, jako staví v nedalekých Ledvicích, nebo elektrárnu co nejrychleji uzavře.“ Použití „ledvické“ technologie v Prunéřově by (ve srovnání s přestavbou podle plánů ČEZu) snížilo emise oxidu uhličitého o půl miliónu tun ročně (tedy dvojnásobek emisí všech osobních aut v Karlovarském kraji). Ekvivalentně by se snížilo i znečištění oxidy dusíku a oxidy síry.

Okres Chomutov, ve kterém elektrárna Prunéřov leží, je mj. v důsledku jejího provozu dlouhodobě postižen nejvyššími koncentracemi oxidů síry v Čechách. Možná i proto podepsaly téměř tři tisíce lidí žijících v okolí elektrárny petici „Nechceme šrot v Prunéřově!“. Z loňského průzkumu veřejného mínění společnosti Factum Invenio vyplývá, že takřka dvě třetiny lidí si přejí, aby ČEZ při obnově hnědouhelné elektrárny Prunéřov II použil nejlepší dostupnou technologii, a to i za cenu vyšších nákladů.

Jan Rovenský z Greenpeace dnes uvedl:" ČEZ se zjevně rozhodl udělat si ze Severočechů rukojmí. Už od podzimu hrozí ministerstvu životního prostředí, že pokud nedá k polovičaté modernizaci elektrárny souhlas, nesníží emise vůbec a bude elektrárnu dál provozovat v podobě z osmdesátých let minulého století. Pevně doufáme, že pan ministr podobnému vydírání neustoupí.“

Zamýšlené přestavbě Prunéřova se v posledních dnech začaly věnovat zahraniční média a referovaly o ní např. New Your Times, International Herald Tribune, Reuters, Telegraph či Gazeta Wyborzca, (5) K případu se tento týden vyjádřil i renomovaný britský právník Peter Roderick, spoluředitel organizace Climate Justice, který jasně potvrdil názor českých nevládních organizací: podle něj je v Prunéřově vyloučeno použít jiné než nejlepší dostupné technologie stanovené normami EU pro nové zařízení, tj. s čistou účinností nad 42 %.

Právník EPS Jiří Nezhyba k tomu dodává: "Martin Roman by si měl uvědomit, že tvrdým prosazováním zastaralé neúčinné technologie při obnově Prunéřova ohrožuje nejen místní lidi a obyvatele rozvojových zemích postižených změnami klimatu, ale i mezinárodní dobré jméno své firmy, které se prezentuje jako společensky odpovědná. Její dosavadní přístup v kauze Prunéřov však na odpovědnost vůbec neukazuje.“

Tiskový mluvčí Ladislav Kříž přiznal, že instalovat kvalitnější a účinnější technologii v Prunéřově je technicky možné. Podle Kříže by si použití nejlepší dostupné technologie (tedy stejné, jako ČEZ staví v Ledvicích) vyžádalo doplnění záložní kotelny, která by zajišťovala dodávku tepla v případě výpadku hlavního bloku elektrárny. Zároveň tvrdí, že toto řešení by bylo dražší.

Tímto se jednak potvrzují argumenty ekologických sdružení, které se nehodlají smířit s tím, že ČEZ v Prunéřově hodlá šetřit na zdraví Severočechů polovičatou modernizací elektrárny. Vedle toho tímto svým tvrzením mluvčí popřel dosavadní argumenty ČEZ, že v Prunéřově z technologického hlediska účinnější než navrhovanou technologii použít nelze. ČEZ však odmítá své ekonomické studie k projektu komukoliv, včetně orgánů státní správy, poskytnout. Z uvedeného důvodu není možné tvrzení ČEZ o nerentabilnosti využití účinnější technologie v Prunéřově jakkoliv ověřit.

Mimo uvedené tiskový mluvčí ČEZ opětovně potvrdil, že rozhodnutí Ministerstva životního prostředí k projektu v Prunéřově bude firma respektovat a v případě negativního stanoviska nebude dále svůj projekt prosazovat.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz