Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

„Bioodpad není odpad“, zkouší v praxi každý den středoškolští studenti

20. 1. 2010 - PRAHA [Econnect]

Projekt „Bioodpad není odpad“ běží naplno v pěti školách. Jejich studenti mají v Čechách zatím ojedinělou možnost převést své teoretické znalosti o ekologicky odpovědném nakládání s bioodpady do praxe. Od občanského sdružení Ekodomov dostali vybavení, které umožňuje snadný sběr bioodpadu, sledování jeho přeměny v kompost a přínosu pro životní prostředí. Snaha škol je mimo jiné odpovědí na závazky vyplývající z legislativy EU a může být příkladem dobré praxe nejen pro další školy ale i veřejné instituce a komerční firmy.

Projekt „Bioodpad není odpad“ vznikl v Ekodomově jako jedna z osvětových kampaní, které upozorňují na problém příliš vysokého podílu organické hmoty v směsném komunálním odpadu a možnosti jeho řešení. V srpnu 2009 ho zahájil vstupní odborný seminář pro učitele, v září na něj navázaly přípravy na výběr vhodného řešení separace bioodpadů na jednotlivých školách. Každá ze zapojených škol musela za pomoci odborníků z Ekodomova nejdříve posoudit svou výchozí situaci, velikost školy resp. počet studentů, velikost pozemku, množství vyprodukovaného bioodpadu apod. Na základě toho pro ně Ekodomov vymyslel řešení kompostéru na míru, nakoupil materiál a spolu se studenty a pedagogy kompostér instaloval.

„Ve vynášení sáčků s bioodpadem a péči o nový kompostér se střídají všechny třídy vždy po jednom týdnu. Díky činnosti studentského ekotýmu vnímají studenti třídění organického odpadu jako společný boj za dobrou věc spíš než nepříjemnou povinnost,“ komentuje realizaci projektu Bioodpad není odpad Alena Fraitová z Vyšší a Střední zemědělské školy v Benešově, která se projektu účastní. Zásadní přidanou hodnotou projektu je kromě praktické environmentální výchovy a aktivního zapojení studentů, pozorování přeměny bioodpadu v organické hnojivo, také zpracování bioodpadů přímo v místě vzniku. Školy nemusí bioodpady nikam odvážet, šetří náklady a jsou nezávislé na systému svozu odpadů v dané obci.

Projekt doplňuje výstava Miss kompost a Nulový odpad. Studentům, rodičům a další veřejnosti vysvětluje význam separace bioodpadů a kompostování a ukazuje netradiční cesty jejich využití. Více informací najdete zde: http://www.ekodomov.cz/index.php?id=vystava_mk_no.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz