Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Charita vyhlašuje sbírku na pomoc Haiti

15. 1. 2010 - OLOMOUC [Econnect]

Nejchudší zemi západní polokoule Haiti zasáhlo v noci na dnešek silné zemětřesení. Otřesy půdy vážně poničily hlavní město Port au Prince, podle odhadů zemětřesení zasáhlo tři miliony osob. Veřejnou sbírku na pomoc po tomto zemětřesení vyhlašuje Charita ČR prostřednictvím Arcidiecézní charity Olomouc, která na Haiti již několik let řídí humanitární projekty.

Charita Česká republika vyhlašuje na pomoc Haiti veřejnou sbírku a otevřela sbírkový účet číslo: 35-1868350237/0100 u Komerční banky, VS 99999. Do sbírky je možné přispět také odesláním DMS HAITI na číslo 87 777 (jedna DMS stojí 30 Kč, na pomoc Haiti tak přispějete 27 Kč). Výše uvedenou veřejnou sbírku i humanitární pomoc bude jménem Charity ČR provádět Arcidiecézní charita Olomouc.

Arcidiecézní charita Olomouc dlouhodobě poskytuje na Haiti rozvojovou pomoc. Po zemětřesení se jí však zatím nedaří kvůli nefunkčnímu telefonickému spojení spojit se svými partnery. „Připravujeme humanitární pomoc. Forma a použití budou záviset na prvním průzkumu potřeb provedených humanitárními organizacemi na místě,“ dodává Martin Zamazal, vedoucí humanitárního oddělení ACH Olomouc.

Podle dostupných informací v 16:53 místního času (22:53 SEČ) zasáhlo Haiti zemětřesení o síle 7 stupňů Richterovy stupnice, s následnými otřesy o síle 5,9 a 5,5. Epicentrum se nacházelo 16 km jihozápadně od hlavního města Port-au-Prince.

„Všude okolo křičí lidé a zdi domů se zřítily do ulic, takže blokují dopravu,“ uvedl ředitel humanitární organizace World Vision na Haiti, Frank Williams. „Jsme v šoku z toho, co jsme zažili.... lidé naříkají.... jsou velmi vyděšeni.“ „Lidé jsou vystrašení. Je zde plno raněných a naříkajících lidí, kteří se snaží najít své blízké pod zřícenými budovami,“ říká Ian Rogers z Save The Children.

Zemětřesení podle AFP trvalo více jak minutu a způsobilo zřícení mnoha budov, mezi jinými nemocnice v Petion Ville a prezidentského paláce, vládních budov a katedrály v centru a také mnoho domů postavených v převážně kopcovitém terénu hlavního města. Zemětřesení naštěstí nepoškodilo vzletovou dráhu mezinárodního letiště, kterou bude možné dopravit pomoc.

Podle poradce haitského prezidenta, který telefonicky hovořil s velvyslancem Haiti v USA Raymondem Alcidem Josephem, je situace velmi vážná a všude vládne chaos. Sám velvyslanec pak podle CNN požádal státy světa o pomoc.

Humanitární organizace a zahraniční vlády, především USA jsou připraveny humanitární pomoc poskytnout. Přímo na místě působí i humanitární organizace Catholic Relief Service (CRS), partnerská americká Charita, která se zapojila do pomoci obyvatelům Port-au-Prince. Podle jejího představitele, Čecha Karla Zelenky, lze očekávat tisíce mrtvých.

Charita ČR uvolnila na pomoc pro Haiti částku 500 000 Kč. Částka byla složena z krizových fondů Charity ČR a Arcidiecézní charity Olomouc a příspěvku 200 000 Kč od Římskokatolické farnosti Zábřeh a okolních farností. Farnost Zábřeh trvale podporuje činnost misionáře Romana Musila, který působí na Haiti. Také s ním se ACH Olomouc snaží zkontaktovat.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

19. 1. 2010
26. 1. 2010

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz