Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Brazílii skončilo Světové sociální fórum

1. 2. 2005
Mike Rhodes (pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva) [Indymedia/Econnect] -


Páté Světové sociální fórum začalo jako výraz různosti světa, jehož hlasy se setkávají v universální touze po toleranci, spravedlnosti, míru a rovnosti. A se stejnými přání také končí. Toto fórum se rozhodlo, že bude více proaktivní při propagaci obecných témat a návrzích akcí. Fórum od začátku do konce organizovali jeho účastníci. Workshopy a podobná setkání se konala na 11 různých témat, které podporovaly panelové diskuse. Doposavad vzešlo z těchto diskusí na 352 návrhů. Tyto návrhy budou publikovány tak, aby je jednotlivá hnutí, organizace a lidé mohli číst a užívat.

Páté sociální fórum se konalo v jedinečné oblasti nazvané Světové sociální území, které se nacházelo podél řeky Guaiba. Zde se diskutovaly návrhy a sdílely momenty pospolitosti, navzdory sporům a konfliktům. Účastníci slavili kolektivní život a přirozenou zodpovědnost v otevřeném, veřejném, kolektivním a demokratickém teritoriu. Území, kde se fórum konalo, se stalo laboratoří životních změn. Bylo to místo, kde jednotlivé iniciativy nacházely společný hlas. Bylo to také setkání společenství lidí spjatých s fórem a obyvatel Porto Alegre – město, jehož symbolem je západ slunce nad řekou Guaiba, který nemá žádného majitele, nikdo ho nepostavil a patří současně všem a nikomu.

Na tomto setkání se uskutečnily mnohé progresivní praktiky. Ekologické stavitelství dokázalo, že dům může být vybudován v harmonii s přírodou. Ekonomika postavená na solidaritě, spravedlivý obchod a spravedlnost byly základem všech obchodních aktivit, které se uskutečnily v rámci fóra. Progresivní praxe jako používání softwaru přístupného všem uživatelům, překladatelé, síť dobrovolníků a nové způsoby komunikace napomohly úspěchu fóra.

Letos poprvé se uskutečnil v prostoru fóra Youth Camp, který podpořil praxi kolektivní pospolitosti, samo-organizaci a hlubší obranu lidských práv.

Letos byla samo-organizace součástí každodenní praxe. Tedy místo velkých událostí se známými řečníky se zde konaly pluralitní a demokratické diskuse na nejrůznější témata. Uskutečnily se zde aktivity, v jejichž rámci se setkávaly organizace a lidé, vytvářely se zde nejrůznější kontakty, plánovaly akce a domlouvala nová setkání. Fórum nezačíná či nekončí na tomto území – spíše se jedná o moment, kdy se lze připojit k jednotlivým hnutím, vytvořit společenství a pokračovat v boji.

Z tohoto procesu by měly vzniknout nové návrhy. Fórum se stalo součástí lidských srdcí a akcí. Celkem se ho zúčastnilo na 155 tisíc lidí, z toho 35 tisíc mladých lidí v Youth Campu a téměř 7 tisíc překladatelů. Lidé ze 135 zemí se zúčastnili na 2 500 nejrůznějších aktivit. Organizaci podporovalo na 2 800 dobrovolníků. Všichni dohromady se podíleli na vytváření a šíření myšlenek fóra po celém světě. Další miliony lidí jsou ve spojení s fórem přes nejrůznější způsoby komunikace.

Fórum se stalo divadlem různosti, které započalo odpoledne 26. ledna 2005: 200 tisíc lidí pochodovalo centrem města Porto Alegre. Nejrůznější umělci se objevili na ulici před symbolem Země – modrou planetou, kterou nesl průvod. Byly zde zástupci sociálních a lidových hnutí, odbory a nevládní organizace. A mnoho ostatních tváří a nuancí. Turbany, domorodé klobouky. Lidé oblečení v indiánských šatech. Modré oči, světlá pleť a výraz uvědomění černých obyvatel.

Fórum pomohlo inspirovat mnoho aktivit, které učiní organizace a jedince silnější a lépe zorganizované a dodalo jim agendu na dlouhou dobu. Dialog a setkání pomohly mnoha účastníkům si ujasnit nový světový názor a otevřely nové horizonty mezinárodní solidarity. V roce 2006 bude Světové sociální fórum decentralizované a bude se konat na mnoha místech po celém světě. V roce 2007 se fórum uskuteční v Africe. Samo-organizované a demokratické, Světové sociální fórum tvoří organizace a lidé, kteří chtějí vybudovat jiný svět v duchu míru, spravedlnosti a rovnosti. Tématem Světového sociálního fóra je jeho heslo – Jiný svět je možný.

Mike Rhodes (pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva)

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

2. 2. 2005

-
Tipy Econnectu v sociální oblasti
Sociální rozvoj a pomoc v katalogu odkazů občanské společnosti KORMIDLO.cz
InternetPoradna Zpravodajský, poradenský, informační a diskusní server pro osoby se specifickými potřebami
Helpnet.cz - Informační portál pro osoby se specifickými potřebami
Migrace on line - vše o mezinárodní migraci
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz