Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nová publikace pojednává o životní bilanci ve stáří

8. 1. 2010 - PRAHA [Econnect/VDV]

Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové (VDV) vydal novou publikaci pro zaměstnance domovů pro seniory, léčeben dlouhodobě nemocných a hospiců „Životní bilance ve stáří“. Publikace vychází z příspěvků přednesených na konferenci k Mezinárodnímu dni seniorů v Ostrově, kde vystoupili přední čeští odborníci v geriatrii, psychologii, pastoraci, ošetřovatelské péči i všeobecné medicíně. Doprovázejí ji kresby Martiny Špinkové, ředitelky mobilního hospice „Cesta domů“.

„Publikací chceme pomoci těm, kteří jsou v každodenním kontaktu se seniory“, říká MUDr. Milena Černá, ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. „Dát jim inspiraci pro odpovědi na otázky starších lidí, blíží-li se konec jejich života. Jak využít tento čas pro setkání, smíření a klidný odchod. A také, jak k starším lidem přistupovat,“ vysvětluje M. Černá. „Žije-li senior beze jména a bez historie v domově seniorů tak, že nikdo z personálu neví, co by při rozloučení s ním mělo zaznít, zemřel už dříve sociálně,“ tvrdí v publikaci PhDr. Bohumila Baštecká, PhD. z Evangelické teologické fakulty UK.

„Přivítala bych, kdyby domovy pro seniory spolupracovaly s terénními hospicovými sestrami, které by se staly obhájkyněmi práv a zájmu umírajících seniorů a byly by například schopny zadržet zbytečné odvozy do nemocnice „na poslední noc“,„ dodává B. Baštecká.

Autoři v publikaci představují témata, která zazněla na konferenci uspořádané 2. října 2009 Výborem dobré vůle – Nadací Olgy Havlové a Oblastní Charitou Ostrov pod záštitou Miloslava Čermáka, náměstka hejtmana Karlovarského kraje. Jednotlivé příspěvky se zabývají např. návodem, jak pořídit závěť, paliativní péčí, etikou v profesi zdravotnických pracovníků, zásadami pro provoz mobilního hospice a duchovní podporou klientů v terminálním období lidského života.

Publikace „Životní bilance ve stáří“ je k dostání zdarma v kanceláři Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a volně ke stažení na www.vdv.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz