Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Independent: Pro britské pozorovatelé ptáků byl rok 2008 rekordním

31. 12. 2009 - PRAHA [EcoMonitor]

V loňském roce byl ve Velké Británii spatřen vůbec nejvyšší počet ptáků až z Asie či USA. Nově zveřejněná čísla potvrdila 407 druhů nejrůznějších ptáků a s největší pravděpodobností bude tento seznam rozšířen ještě o dalších jedenáct. Celkem zaznamenaných 418 ptačích druhů v Británii předčí doposud maximální úlovek pozorovatelů 412 druhů z roku 2004. Mnozí z okřídlených návštěvníků z celého světa byli spatřeni jen na pár minut, píše server The Independent.

Tři druhy se objevily v Británii vůbec poprvé: tyranovec olšový ze Severní Ameriky, burňák středomořský a zvonohlík citronový, původem z Alpy.
Mezi dalším neočekávaným ptactvem byly kalandra černá ze střední Asie, lesňáček černohlavý ze Severní Ameriky, ostříž jižní od Středozemního moře a například albatros černobrvý, který jinak žije u Jižního oceánu.

K vidění byla i husa malá, drop malý, a někteří kdysi vzácní návštěvníci, kteří se dnes na ostrově již běžně množí. Například tedy hrdlička zahradní, které si poprvé v Británii všimli v 50. letech minulého století, a volavka stříbřitá.

Údaje sestavované Britským výborem pro vzácné ptáky by měly být podle Ptačích průvodců (BirdGuides) a Královské společnosti pro ochranu ptáků v roce 2009 o něco nižší než v roce předchozím. Na oplátku se ale ukázaly druhy, které tu dosud nepřistály: papuchalk chocholatý od Severního Pacifiku a budníček korunkatý z Asie.

Před sto lety byl v Británii počet spatřených ptáků menší než 400, v dnešní době je to 450 druhů. Podle Grahame Madge z Královské společnosti pro ochranu ptáků je tomu tak díky lepšímu standardu pozorování a technologickému pokroku. Internet a mobilní telefony umožňují rychle rozesílat zprávy o neobvyklých pozorovacích objektech nadšencům po celé zemi.

Podle článku Lewise Smithe Record year for Britain's twitchers vydaného 29. prosince 2009 na serveru The Independent.


Dominika Patrovská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz