Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Farmáři a aktivisté protestovali proti GM krmivu ve francouzském přístavu

31. 1. 2005 - LORIENT [Econnect]

Silné protesty francouzských farmářů a ekologických aktivistů včetně členů organizace Greenpeace provázely páteční příjezd lodi s nákladem geneticky modifikované (GM) sóji do přístavu Lorient v západní Francii. Sója má být použita jako krmivo pro dobytek na evropských farmách. Podle protestujících však její použití neumožňuje spotřebitelům, kteří odmítají geneticky modifikované organismy (GMO) rozlišit, zda potraviny pocházejí ze zvířat krmených GM krmivem či nikoli. Pokud jsou GMO použity jako krmivo, nemá spotřebitel možnost výběru.

"Tato zásilka s GM produkty nikdy neměla být poslána do Evropy. Miliony tun GM soji jsou do Evropy importovány každoročně, aby zde byly použity jako krmivo pro dobytek, prasata a drůbež. Považujeme to za políček do tváře všech evropských občanů, kteří odmítají GMO ve svém jídle," řekl Arnaud Apoteker, koordinátor GE kampaně Greenpeace.

Protest také poukázal na to, že pěstování Roundup Ready sóji způsobuje rozsáhlou destrukci přírody a zemědělství v Argentině, odkud náklad o objemu 30 000 tun pochází. Expanze pěstování této plodiny má za následek nekontrolované kácení miliónů hektarů deštných pralesů a také vážný sociální dopad. Tradiční pěstitelé a původní obyvatelé jsou často násilně vyháněni ze své půdy, kterou velké korporace potřebují pro rozšiřování GM produkce.

Během posledních 10 let byla zemědělská výroba v Argentině zcela ovládnuta jedinou plodinou: GM Roundup Ready sójou vyrobenou agrochemickou společností Monsanto. Její obrovský negativní dopad na životní prostředí, společnost i hospodářství nemá v historii obdobu.

„GM plodiny jsou hrozivým výsledkem agresivního velkokapacitního zemědělství, které ohrožuje jak přírodu, tak drobné zemědělce, a které vede k dominanci několika málo nadnárodních korporací ve světové rostlinné výrobě. Dokonce i evropští farmáři se již stávají závislí na této špinavé produkci proteinových krmiv, která jsou ve stále větší míře převážena z jedné části světa do druhé. GMO jsou naprosto neslučitelné se zodpovědným zemědělstvím a s výrobou kvalitních potravin,“ vysvětlil José Bové, známý francouzský farmář, aktivista a člen Via Campesina (celosvětové sdružení malopěstitelů), který se protestu zúčastnil

Ve své odborné studii, publikované předminulý týden, americký agronom Charles Benbrook varuje, že osetí 14 miliónů hektarů jedinou, geneticky homogenní plodinou vytvoří vysoce zranitelný zemědělský výrobní systém, který má také vážné sociální dopady. Odhaduje se, že zhruba 2,3 milionu hekatrů deštných pralesů a savany bylo zničeno od roku 1996, aby se tak vytvořil prostor pro nové plantáže GM sóji. Oblasti, kde se pěstovaly brambory, fazole a rýže a choval dobytek, byly také změněny na sojovou produkci určenou k exportu. „Problém GM plodin se týká také českého zemědělství a českého spotřebitele. Greenpeace ČR proto pokračuje ve své kampani proti GMO v potravinách na českých pultech. Zatímco se mnozí lidé domnívají, že mají díky povinnému značení šanci zjistit, které potraviny tyto organizmy obsahují, ukazuje se stále zřetelněji, že GMO pronikají do našeho nákupního košíku tak říkajíc zadními vrátky – prostřednictvím krmiva pro dobytek i drůbež,“ zdůraznila konzultantka genetické kampaně Greenpeace ČR Magdalena Klimovičová.


Tomáš Tetiva


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz