Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

SACOM: Dělníci v čínských továrnách na hračky pracují v nelidských podmínkách

21. 12. 2009 - PRAHA [Ekolist]

Kolem 80 % všech prodaných hraček na světě pochází z Číny. Více než 95 % hraček dovážených do EU pochází z Asie. Přesouvání výroby do Číny z důvodu snižování výrobních nákladů s sebou však často nese porušování etických a environmentálních pravidel. Dělníci například pracují povinné až šesti hodinové přesčasy, dostávají nepatrnou mzdu a jakékoli protesty jsou tvrdě potlačeny. Rozsáhlou studii o pracovních podmínkách dělníků přinesla Organizace SACOM – Studenti a vědci proti nezákonnému chování korporace.

Největší koncentrace, zhruba 5 tisíc továren, je v jižní Číně v oblast Pearl River Delta v provincii Guangdong. Pracují tu 4 miliony dělníků. Organizace SACOM monitoruje dodržování lidských a pracovních práv v čínských továrnách,které vyrábějí zboží pro nadnárodní korporace. Tentokrát se zaměřila v období března až srpna tohoto roku na továrny Tianyu Toys a Wai Shing, které dodávají zboží pro společnost Disney.

Mládí strávené v tyranských podmínkách

Mezi hlavní zjištění patří to, že dělníci povinně pracují přesčasy přesahující zákonem povolený počet hodin. V továrně Wai Shing tak v hlavní sezóně, kdy se zvyšují nároky odběratelských firem na výrobu, běžně pracují dělníci 4 až 6 přesčasových hodin, několikrát do týdne. Pracuje se sedm dní v týdnu, volné dny bývají nepravidelně, uvádí zpráva Pracovní podmínky při výrobě hraček: vykořisťování dělníků na konci globálního dodavatelského řetězce . Mzdy se pohybují pod zákonem stanoveným limitem, dělníci nedostávají kopii smlouvy, mzdy jsou často zadržovány po dobu 45 dní a jejich výše je prý nezřídka pod zákonem stanoveným limitem.

V Tianyu Toys nedostávají podle závěrů zprávy dělníci výplatní pásky a neexistuje jasná evidence odpracovaných hodin. Fakta společnost SACOM sháněla pomocí pozorování, rozhovorů zhruba se 40 dělníky (často anonymně) a fotografiemi z mobilních telefonů.

Na základě rozhovorů s dělníky vyšlo najevo, že se při kontrolních auditech podvádí a dělníci jsou zaplaceni za to, aby o pracovních podmínkách lhali. SACOM uvádí, že zde nejsou žádné nezávislé odbory. Funguje pouze jeden, pod hlavičkou komunistické strany. Na základě výpovědí dělníků vyšlo najevo, že byl zatčen každý, kdo se pokusil seskupit nezávislou organizaci.

Také pracovní prostředí je neodpovídající a potenciálně škodlivé pro zdraví dělníků, tvrdí zpráva SACOMu. „Při výrobě umělohmotných hraček často vzniká silný zápach v důsledku manipulace s toxickými látkami, jako jsou například ředidla. Dělníci pracující v oddělení, kde se tvarují plasty, jsou působení těchto chemikálií pravidelně vystaveni, ale obvykle neznají žádná ochranná opatření,“ říká studie. Ochranné masky prý dělníci nosí jen během návštěv auditorů a kontrolorů. Jedním z důvodů, proč masky nenosí, je zřejmě vysoká teplota na (neklimatizovaném) pracovišti .

Také navzdory tomu, že je výroba kvůli běžícím strojům poměrně hlučná, nemají pracovníci žádné pomůcky chránící jejich sluch. Další hrozbu pro zdraví pracovníků, kterým vedení továrny neposkytuje žádné ochranné masky, představuje prach, vypočítává studie.

Za továrními zdmi pracují nejčastěji ženy od 15 do 30 let. Kvůli nízkým platům jsou zde nuceni žít v ubytovnách v počtu pěti až deseti osob na místnost bez jakéhokoli soukromí. Zpráva upozorňuje na obvyklá poranění pracovníků u strojů nebo popálení rozžhavenou umělou hmotou v důsledku přílišné únavy.

Víte s čím si hrajete?

Továrny, které nehledí na dodržování pracovník podmínek, také většinou opomíjení i regulérní nakládání se svými odpady. V Thajsku jsou podle Fair Trade často továrnami na hračky vypouštěny odpady do řek. Obyvatelé přicházejí o pitnou vodu a odskáčou to také rybáři, kteří přijdou o své živobytí. Kontaminovanou vodu ale obyvatelé i přesto používají na zavlažování své úrody.

Informace o tématu u nás šíří společnost Fair Trade v rámci své kampaně Víte s čím si hrajete?, kterou bojuje za zlepšení pracovních podmínek při výrobě hraček. Ráda by přiměla zejména velké hračkářské firmy Disney, Hasbro a Mattel, aby podnikly konkrétní kroky ke zlepšení špatných pracovních podmínek v továrnách svých dodavatelů, včetně zavedení transparentního monitoringu a systému auditů. Pomocnou ruku by podle Fair Trade podat i Mezinárodní svaz hračkářského průmyslu ICTI.


Dominika Patrovská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz