Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Odpadová soutěž „Minimalizace je naše heslo“ má vítěze

14. 12. 2009 - PRAHA [Econnect]

Studentská soutěž, kterou uspořádalo Ekocentrum Zelená pumpa za podpory Nadačního fondu Veolia, byla vyhodnocena. Mezi pěti odpadovými projekty, jejichž cílem mělo být snížení množství odpadů na minimum, vyhrály dva z Integrované střední školy hotelového provozu, obchodu a služeb a jeden z Gymnázia Komenského. Studenti si odnesli hodnotné ceny pro sebe i celou školu.

Celkem se soutěže zúčastnily čtyři školy s pěti družstvy: Integrovaná střední škola hotelového provozu, obchodu a služeb, Střední průmyslová škola, Gymnázium Komenského a Střední zdravotnická škola. Studenti se nejdříve zúčastnili výuky v ekocentru, která jim potřebnost konceptu minimalizace vzniku odpadů nastínila, a poté měli měsíc na vytvoření svého vlastního projektu. Tvořili virtuální město, které se mělo snažit mít co nejméně odpadů na vstupu a současně také na výstupu. Protože samotné třídění odpadů problém, který naše společnost s odpady má, nevyřeší.

Družstva se k problematice postavila různě. Odborná komise složená ze zástupkyně ekocentra Lindy Klvaňové, Ing. Vaška z firmy Veolia, Ing. Jarolímka z příbramských Kovohutí, které do projektu také přispěly a Ing. Habarta z CZ Biom, Českého sdružení pro biomasu, hodnotila každý projekt dle sedmi kritérií. Prvním bylo dosažení cílů zadání projektu, druhým způsob naložení s jednotlivými druhy odpadu, třetím kritériem byla nápaditost, s kterou studenti projekt navrhli. Čtvrtým kritériem byla míra pochopení teorie minimalizace vzniku odpadů, pátým srozumitelnost ztvárnění, šestým estetičnost a posledním kritériem byla snaha studentů, tedy to, jakou si s projektem dali práci. Celkem mohlo každé družstvo získat až 80 bodů.

První i druhé místo bylo obsazeno studentkami Integrované střední školy. Podařilo se jim zachytit všechny druhy odpadu a ekologicky je znovuzpracovat, navíc ještě se zajímavými nápady. Vítězné družstvo – skupina Jedničky – zvolila pro zajištění recyklace strategii povinné recyklace pro všechny občany. V jejich Eklově byl v domácnostech zaveden dvoukošový recyklační systém. Družstvo Dvojky z IŠS, které se umístilo jako druhé, zaujalo zejména systémem stáčeného mléka a piva. Gymnázium Příbram, které se umístilo jako třetí, se odvážně pustilo do natáčení spotů, které vysvětlovaly správné zacházení s jednotlivými druhy odpadu. Jeho dodržování měla v jejich městě kontrolovat ekopolicie. Družstvo střední průmyslové školy, které se umístilo jako čtvrté, zaujalo zajímavou koncepcí založenou na aktivitách zemědělského družstva, které umí zpracovávat biologický odpad a zároveň vyrábí potraviny pro místní spotřebu. Družstvo Střední zdravotnické školy se soustředilo na umožnění co největší míry recyklace a povzbuzení třídění u občanů.

„Práce všech družstev byla výborná, všichni se snažili a jejich nápady a způsob fungování „bezodpadového města“ byl jedinečný. Minimalizace vzniku odpadů je něco víc než správně třídit a ve většinové společnosti je to novinka. Studenti to však zvládli skvěle. Nejlepší družstvo získalo žížalí kompostér pro školu a MP3 přehrávače pro studenty. Druhé družstvo získalo velký zahradní kompostér a flashky pro studenty. Třetí družstvo získalo menší zahradní kompostér a biodegradabilní propisku. S menším dárečkem odešli všichni zúčastnění. Kompostéry jsme vybrali jako ceny proto, že až 40% našeho směsného odpadu tvoří věci, které se dají zkompostovat a tím znovu zhodnotit,“ vysvětlila Linda Klvaňová za pořádající Ekocentrum Zelená pumpa.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz