Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

93 % světa má menší skleníkové exhalace než Češi

18. 12. 2009 - PRAHA [Econnect]

Menší exhalace skleníkových plynů než Češi má plných 93 % obyvatel světa. Vyplývá to ze statistik, které v den, kdy premiér Jan Fischer přijíždí na kodaňský summit, publikovalo Hnutí DUHA. Ekologická organizace rovněž upozornila, že závislost na fosilních palivech je pro zemi velmi drahá. Česká ekonomika v posledních deseti letech utratila 777 miliard korun za dovoz ropy a ropných výrobků.

Účty za import ropy přitom postupně rostou. Loni už každý den činily 390 milionů korun. Během prvních deseti měsíců letošního roku ekonomika za ropu dováženou utratila 74 miliard korun. Statistika exhalací sledovala, kolik skleníkových plynů na hlavu vypouštějí různé země světa. Česká republika je na dvacátém místě na světě – ovšem pouze pět ze zemí, které ji předběhly, má větší počet obyvatel.

Hnutí DUHA iniciativou Velká výzva prosazuje nový zákon podle britského vzoru, který závazně stanoví, že země bude snižovat exhalace skleníkových plynů o 2 % ročně – krok po kroku, rok po roku. Nastartuje tak investice do moderních zelených řešení, jako je zateplování domů nebo čisté energetiky, pohodlné veřejné dopravy, snadné recyklace či místních potravin. Více na www.velkavyzva.cz.

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl: „Česká republika patří mezi světové rekordmany. Třináct z každých čtrnácti lidí na světě má menší exhalace než Češi. Přitom nejde pouze o škody, které sucho, častější hurikány nebo šíření tropických chorob způsobí v chudých rozvojových zemích. Za závislost na fosilních palivech každý den platíme enormní, stamilionové účty. Čeští politici musí připravit a schválit zákon podle britského vzoru, který stanoví tempo snižování emisí a rozhýbe investice do moderních zelených řešení.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz