Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Již po dvacáté rozzáří skauti Plzeň Betlémským světlem

9. 12. 2009 - PRAHA [Econnect]

Již po dvacáté přivezou skauti z křesťanského střediska ICHTHYS do Plzně Betlémské světlo, které je nejen pro ně symbolem míru, přátelství a pokoje. V katedrále sv. Bartoloměje při mši svaté ve středu 23. prosince od 8 hodin světlo nejdříve požehná biskup František Radkovský a poté ho zde od 14 do 18 hodin budou skauti rozdávat všem zájemcům. Ve čtvrtek 24. prosince bude světlo k dispozici i na dalších místech v Plzni.

Betlémské světlo - vánoční symbol, představovaný malým, chvějícím se plamínkem, přivážejí skauti do Plzně již tradičně od roku 1990. Letos dorazí Betlémské světlo do Plzně na Hlavní nádraží již v sobotu 19. prosince ve 13.58 hodin rychlíkem R660 Rožmberk a poté bude k dispozici na těchto místech:

• Katedrála sv. Bartoloměje
středa 23. prosince 8 hod. – mše a uvítání světla
středa 23. prosince 14-18 hod.
čtvrtek 24. prosince 9-17 hod.

• Kostel Nanebevzetí Panny Marie (kostel „U františkánů“)
čtvrtek 24. prosince 13-17 hod.

• Kostel „U Redemptoristů“ na Chodském náměstí
čtvrtek 24. prosince 13-17.30 hod. (v době konání mše od 16 do 17 hod. se světlo nevydává)

• Kostel Sv. Martina a Prokopa v Lobzích
čtvrtek 24. prosince 17-18 hod.

„Nezapomínáme ani na nemocné a opuštěné lidi. Těm roznášíme světlo přímo do jejich domovů, abychom jim udělali radost. Každoročně navštěvujeme také domovy důchodců. Na rozdávání a roznosu světla se podílí každoročně asi 100 skautů a skautek ze skautského střediska ICHTHYS a oddílů Kalahari a Hiawatha, kteří rozdají kolem 5 000 ks sklenic s plamínkem,“ popisuje Jan Boček, koordinátor roznosu Betlémského světla v Plzni. Další zájemci o donášku světla se mohou hlásit přímo na tel.: 602 205 876.

Skauti rozvážejí Betlémské světlo po republice vlakem, aby se dostalo do co nejvíce domácností. Seznam všech míst, kde je možné světlo získat, je k nalezení na internetových stránkách www.betlemskesvetlo.cz. Světélko zažehnuté v místě narození Ježíše Krista k nám tradičně putuje z Vídně, kde ho rakouští skauti předali skautským delegacím z celé Evropy. Novodobá vánoční tradice vznikla v Rakousku, kdy malý plamínek přicestovat v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky na pomoc postiženým dětem. Do České republiky se Betlémské světlo dostalo poprvé po pádu komunistické vlády v roce 1989.

Kromě Betlémského světla budou v předvánočním čase skauti letos již po desáté nabízet vánoční dárky v charitativním stánku Skauti dětem v Kopeckého sadech na konci Františkánské ulice. Ve dnech 14. – 18. prosince budou skauti z plzeňského střediska „STŘELA“ získávat za vlastnoruční výrobky finanční prostředky pro plzeňské sdružení Ty a Já, jehož cílem je pomáhat tělesně či mentálně handicapovaným dětem a mládeži začlenit se do běžného života..

Skauti navíc k celoroční pestré oddílové činnosti například organizují sbírku KAPKA nebo Postavme školu v Africe a pořádají mnohé akce pro veřejnost. V Plzni se skautingu věnuje na 1300 dětí i dospělých. Skauting dětem nabízí pestrý program a příležitost být členem týmu, prožívat s kamarády život naplno, rozvíjet se a hledat svůj životní směr. Skautské hnutí v roce 2007 oslavilo 100 let své existence. Více informací je možné nalézt na internetových stránkách plzeňských skautů www.skauting.cz/plzen.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz