Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekumenická akademie vydala publikaci o ekologickém nákupu elektroniky

8. 12. 2009 - PRAHA [Econnect]

Nová publikace Ekumenické akademie Praha „Jak nakupovat počítače“ představuje přehledný návod pro veřejné instituce, jak nakupovat elektrotechniku a sestavit trvale udržitelné výběrové řízení.

Ekumenická akademie Praha (www.ekumakad.cz) vydala novou publikaci „Jak nakupovat počítače. V souladu se sociálními a ekologickými kritérii“, která je přehledným průvodcem při zavádění požadavků na udržitelnost do veřejných nákupů elektrotechniky, především počítačů.

Publikace je součástí evropské kampaně ProcureITfair (http://procureitfair.org/) Kampaň za sociálně a ekologicky odpovědný nákup počítačů. Kampaň se snaží oslovit především veřejné instituce, aby se při nákupu počítačů řídily sociálními a ekologickými kritérii. Zvláštní pozornost při tom věnuje pracovním podmínkám v dodavatelských společnostech v rozvojových zemích.

„Jak nakupovat počítače“ je návodem pro nakupující, kteří tak mohou lépe formulovat podmínky výběrových řízení, směrem k větší udržitelnosti. Součástí publikace jsou informace o pracovních podmínkách v dodavatelských řetězcích, především v oblasti jihovýchodní Číny. Publikace navazuje na zprávu „Odvrácená strana kyberprostoru. Pracovní podmínky čínských výrobců hardwaru“, která vyšla v Ekumenické akademii Praha v létě 2009, popisuje pracovní podmínky v konkrétních továrnách. Závěry zprávy vycházejí z výzkumů a rozhovorů realizovaných na místě organizací SACOM (http://sacom.hk/).

Tento přehledný průvodce nákupy již vyšel v Německu a Nizozemsku, kde je koncept udržitelných nákupů silným nástrojem pro větší udržitelnost elektronického výrobního řetězce. Veřejné instituce jsou velkým odběratelem počítačových technologií a mohou svým tlakem ovlivnit pracovní a enviromentální podmínky ve výrobě počítačů a podpořit lidská práva v celém dodavatelském řetězci.

Ekumenická akademie Praha se věnuje dlouhodobě i dalším projektům zaměřeným na sociální a ekonomickou udržitelnost např: Fair Flowers (http://www.flowers-for-human-dignity.org), SocialWatch (http://www.socialwatch.org/) a patří k průkopníkům spravedlivého obchodu (fair trade) v Česku (www.fair-bio.cz).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz