Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nová studie: snížit evropské emise o 40 % je možné už za deset let

1. 12. 2009 - PRAHA [Econnect]

Pokud státy EU budou snižovat exhalace skleníkových plynů podle doporučení vědců, už do konce příštího desetiletí klesne dovoz ropy do zemí unie o třetinu a import zemního plynu o 6 %. Spočetla to studie, kterou dnes – necelý týden před začátkem klíčového summitu v Kodani – představují Hnutí DUHA a jeho partnerské organizace.

Česká ekonomika loni každý den utratila 380 milionů korun za dovoz ropy či ropných výrobků a 180 milionů za importovaný zemní plyn.

Studie s výsledky sofistikovaných ekonomických modelů, kterou sestavil renomovaný Stockholmský ekologický institut, propočítávala, zda a jak lze snížit exhalace o 40 % do roku 2020. Předpokládá zavedení nových standardů, jež přimějí developery, aby stavěli takzvané pasivní domy s velmi nízkou spotřebou na vytápění, nebo investice do zateplování budov a rychlostních železnic. Kalkuluje pouze s využitím těch obnovitelných zdrojů energie, které jsou ekonomicky rentabilní, a výslovně vylučuje použití automobilových agropaliv.

EU nabídla, že pokud ostatní části světa přistoupí na dohodu v Kodani, sama sníží exhalace o 30 %. Ale nové propočty potvrzují, že není nutné, aby unie ustupovala od doporučení vědců.

Hnutí DUHA poukázalo, že nutná jsou i domácí opatření v České republice. Ekologická organizace vede iniciativu Velká výzva, jež má prosadit zákon, který rozhýbe investice do moderních zelených řešení: zateplování domů nebo čisté energetiky, pohodlné veřejné dopravy, snadné recyklace či potravin od místních dodavatelů. Legislativa má po vzoru Velké Británie závazně stanoví, že české exhalace skleníkových plynů budou do roku 2050 klesat o 2 % ročně. Více na www.velkavyzva.cz.

Karel Polanecký z Hnutí DUHA řekl: „Úspěšná smlouva v Kodani bude také prvotřídní recepis proti dovozu ropy a plynu z nespolehlivých zemí. Přesně stejné projekty, které sníží exhalace, nám také ušetří miliardy za import paliv z Ruska. Naši poslanci by hlavně měli schválit nový zákon podle britského vzoru, který závazně stanoví tempo, jakým Česká republika bude snižovat exhalace skleníkových plynů. Rozhýbe tak investice do moderních zelených řešení – zateplování domů, čisté energie, pohodlné veřejné dopravy, potravin od místních dodavatelů nebo snadné recyklace.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz